JAPAN, SEKS I NASILJE

Predstavljanje nove knjige Velimira Grgića

19.05.2009 u 16:27

Bionic
Reading

Nova knjiga autora Velimira Grgića pod nazivom 'Harakiri, jaje, amputacije – Seks i smrt u japanskoj kulturi', ujedno i treći dio trilogije knjiga o Japanu, bit će predstavljena 21. svibnja u 19 sati u kinu Europa

Nakon knjiga 'Jegulje, grah, bukkake – Vodič kroz japanske seks-fetiše' i 'Katane, lignja, bradavice – Vodič kroz japanski film', najnovije Grgićevo djelo, obrađuje fenomen erotske groteske takozvane erogure te završava trilogiju posvećenu Japanu.

Prema najavi izdavača, prvi put, ne samo na hrvatskom jeziku, kroz analizu ero guro nansensu sadržaja Grgić objašnjava pozadinu strastvenog spoja seksa, nasilja i apsurda u japanskoj tradiciji i suvremenoj kulturnoj proizvodnji. Knjiga predstavlja neka od najvećih umjetničkih, književnih i redateljskih imena japanske povijesti, u čijem se opusu mogu pronaći žene koje spolno opće s hobotnicama ili zatrudne nakon analnog seksa s čudnovatim kljunašem, kao i parodije na Tolkiena s Frodoyamom kao seksualno frustriranim sumo hrvačem koji postaje prvak zahvaljujući svojim čarobnim tangama te će, kao prvo takvo djelo na hrvatskome jeziku, biti nezaobilazno za daljnje bavljenje japanskom popularnom kulturom.

Velimir Grgić (1978) živi u Zagrebu gdje je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje sa 15 godina u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. Pisao je i piše za vodeće hrvatske časopise i portale (Klik, tportal, Globus, Playboy...), američki magazin The Source, a okušao se i kao TV urednik i scenarist.