IVAN ČOLOVIĆ U ZAGREBU

Predstavljanje knjige 'Za njima smo išli pevajući'

23.11.2011 u 11:56

Bionic
Reading

Poznati beogradski intelektualac Ivan Čolović gostuje u Zagrebu 24. studenog u povodu objavljivanja knjige 'Za njima smo išli pevajući – Junaci devedesetih'. Ovo Čolovićevo publicističko djelo kod nas objavljuje Naklada Pelago, a uz autora će na predstavljanju govoriti urednica Katarina Luketić, te srbijanska povjesničarka Dubravka Stojanović

Teško je sjetiti se da na ovim prostorima postoji prava konkurencija slavnoj ediciji Biblioteka XX vek. Riječ je o izdavačkom čedu uglednog etnologa Ivana Čolovića, koji se početkom sedamdesetih godina odlučio baviti objavljivanjem knjiga. Ali ne bilo kakvih, nego provokativnih, intelektualno izazovnih, kontroverznih, i većinom vrhunskih. Biblioteka XX vek je već za vrijeme komunizma pala u nemilost moćnika, a jednak status je zadržala i nakon tzv. demokratskih promjena, odnosno dolaska Slobodana Miloševića na vlast.

Ivan Čolović je, da ne okolišamo, uvijek imao talenta da stane na žulj režimskoj političkoj paradigmi, te hrabrosti da to doista i učini. No, vjerojatno je to jedan od elemenata koji su Biblioteku XX vek učinili jednom od najtrajnijih i najkvalitetnijih edicija na Balkanu, koja i dalje predstavlja veliku čast za sve one koji su u njoj objavljeni.

Nova Čolovićeva knjiga 'Za njima smo išli pevajući – Junaci devedesetih' bit će predstavljena u četvrtak u 19 sati, i to u Hrvatskom društvu pisaca (Basaričekova 24). Naravno, osim o knjizi govorit će se i o Biblioteci XX vek, koja je nedavno proslavila 40 godina postojanja. U tom će kontekstu biti zanimljivo i djelo srbijanske povjesničarke Dubravke Stojanović 'Noga u vratima – Prilozi za političku biografiju Biblioteke XX vek'.

Stojanović je detaljno istražila mikro i marko kontekste pokretanja ove edicije, njen razvoj i društveni utjecaj, a sudeći po odlomcima koji su objavljeni na Peščaniku, riječ je o vrlo temeljitom, ali i napeto napisanom djelu. Biblioteke, dakle, mogu biti uzbudljive i izvan konteksta romana Dana Browna.