NU:WRITE FESTIVAL

Predstave iz pubova stižu u Teatar &TD

12.11.2010 u 08:20

Bionic
Reading

Novi kazališni festival Nu:Write Theatre Festival Zagreb koji će se ove godine održati prvi puta u goste dovodi šest kazališnih trupa koje će domaćoj publici predstaviti suvremene britanske kazališne trendove

Marko Cindrić

Festival nove drame koji će se po prvi puta održati od 16. do 20. studenoga 2010. godine u prostorima Studentskog centra te Teatra &TD u Zagrebu kao svoj osnovni cilj navodi povezivanje mladih kazališno-scenskih umjetnika iz Hrvatske s umjetnicima iz cijelog svijeta. Naglasak festivala je na predstavljanju suvremene drame, fizičkog teatra i modernog lutkarstva, te je u potpunosti u znaku mladih britanskih kazališnih trupa i pisaca iz Londona. Britanski kazališni umjetnici zbog velike konkurencije često svoje prilike moraju stvarati sami, zbog čega su nezavisne kazališne trupe i takozvani fringe teatar mnogo učestaliji. Osnovno obilježje fringe teatra je jednostavan set, bez kompleksne scenografije, a kao pozornice najčešće služe napuštene kuće, skladišta i kazališta, a čak i pubovi.

Osnivač festivala, mladi glumac Marko Cindrić, s takvim se kazalištem imao prilike upoznati u Londonu, gdje je diplomirao na Oksfordskoj školi drame. Kao jednu od prednosti takvog teatra navodi davanje prilike svima koji se žele afirmirati na području glume, bez ikakve razlike.

Kazališne družine koje će se predstaviti zagrebačkoj publici su Box of Tricks, Paines Plough, Nabokov, Tangram Theatre Company,Tristan Bates Theatre, Folded Feather te pisac Phil Porter.

Box of Tricks Theatre je trupa koja za cilj ima promicanje novog naraštaja dramskih pisaca. U Teatru &TD izvest će predstavu 'Prava ljubav je strpljiva' ('True Love Waits'), dramatičara Kennetha Emsona, Evana Placeyja i Marcela Dos Santosa, eksplozivnu crnohumornu dramu sastavljenu od tri isprepletena monologa za tri žene, koje pišu pisma osuđeniku na smrt.

Kazalište Tristan Bates često opisuju kao trn u oku londonskog mainstream West Enda. Jedna od razlika od mainstream kazališta je već i termin predstava. Naime, s 'Ponoćnim matinejama' napravili su turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, a potpisuju autorstvo kritički hvaljenih predstave poput 'Crush' (nagrada Fringe First 2009), 'I Found My Horn', 'Lilly Through The Dark', 'Ed Rapley', 'Motherland', 'And Then You Die!', 'Louder Than Words', 'Ignition' i 'Midnight Matinees' s kojima stižu i u Zagreb.

'Porijeklo vrsta' Tangram Teatra

Nacionalnim identitetom bavit će se Trupa Paines Plough u svojoj novoj dvočinki 'Tiny Volcanoes' – 'Sitni vulkani', djelu mladog pisca Laurenca Wilsona koje spaja ples, kazalište, komediju i glazbu. Prvi festival nove drame donosi i zanimljivu glazbenu komediju 'Porijeklo vrsta' - 'The Origin of Species' o bjelolikim guskama, opasnostima braka s vlastitimrođacima te o tome da su delfini zapravo zečevi riblje vrste, trupe Tangram Theatre.

Trupa Nabokov se specijalizirala za takozvane 'backlash' predstave – novih dramskih komada koji istražuju skrivene ljudske priče i nude provokativan, često antagonističan odgovor na suvremene događaje, a u Zagrebu će izvest 'Is Everyone O.K.?'.

Lutke zavodljivih glasova ispričat će svoje životne priče u predstavi 'Suitcase Circus', trupe Folded Feather, a višestruko nagrađivani dramatičar, libretist i televizijski pisac Phil Porter predstaviti će novi komad nazvan 'Stealing Sweets and Punching People' ('Krasti slatkiše i udarati ljude').

Na konferenciji za novinare održanoj u Teatru &td bilo je govora i o cijenama ulaznica koje će iznositi 50 kuna, dok će studenti na sve predstave dobiti karte po cijeni od 20 kuna. Za više informacija o programu posjetite stranice festivala.