PREMIJERA U MSU

Predstava prema romanu 'Povratak Filipa Latinovicza'

31.01.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Predstava 'Latinovicz, povratak', prema motivima iz romana 'Povratak Filipa Latinovicza' Miroslava Krleže, bit će premijerno izvedena 7. veljače u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu

Predstavom 'Latinovicz, povratak' kazališne udruge KUFER, Muzej suvremene umjetnosti u suradnji s Eurokazom nastavlja seriju projekata izvođačkih umjetnosti (Via Nova - Via MSU, Brice Leroux) koji za polazišnu točku uzimaju likovna djela iz zbirki MSU-a te ih stavljaju u novi značenjski kontekst.

Sliku Josipa Seissela Pafama (1922), prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti konstruiranu na postulatima suprematizma Kazimira Maljeviča, redatelj Mladen Vukić suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana 'Povratak Filipa Latinovicza'.

'Povratak Filipa Latinovicza' (1932) prvi je moderni roman u hrvatskoj književnosti. Kritika ga uspoređuje s kasnije objavljenom Sartreovom 'Mučninom' i Camusovim 'Strancem'.

'Monološka struktura Krležinog romana, solilokviji, struje svijesti i autorska interiorizacija u ovoj se predstavi ne otvaraju prema dijalogu, zadržavaju svoju prostornu nedodirljivost i unutarnju mirnoću', kazali su u najavi predstave.

Scenografsko rješenje u dodiru je s hrvatskom likovnom avangardom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, i u jasnoj je opreci s Latinovizcevim (Krležinim) razmišljanjima o boji i formi.

Josip Seissel (1904-1987), arhitekt i urbanist, jedan je od preteča hrvatske avangarde, čiju je teoriju i praksu anticipirao prije nego što se termin avangarda ustalio u svijetu.

U predstavi glume Hrvoje Klobučar, Vesna Tominac Matačić, Tomislav Martić, Milica Manojlović i Slavko Juraga.

Pretpremijera je zakazana za 6. veljače, a premijerna izvedba dan kasnije - 7. veljače u 20 sati.