'ZAŠTO ŠUTIŠ?'

Predstava o komunikaciji među parovima premijerno u Teatru &TD

14.12.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Zagrebački Teatar &TD kao posljednju premijeru u tekućoj godini, 19. prosinca, najavljuje predstavu Zašto šutiš? Lee Anastazije Fleger, 'dominantno neverbalni komad u čijem je središtu komunikacija među parovima'

Kako se ističe u najavi, 'Zašto šutiš?' je dominantno neverbalna, ali izrazito dramska predstava koja se bavi ključnim trenucima u životu jednog potpuno običnog para, žene i muškarca, a čija je glavna tema komunikacija.

'Scene koje gledamo nisu sjećanja na svađe, prepirke, vjenčanja, zabave, proslave, rođendane ili obljetnice. Ne prikazuju se velike, atraktivne scene. U fokusu su momenti koji dolaze nakon njih. Ne gledamo genezu, niti uzroke partikularne situacije. Gledamo posljedice konflikata, ono što se događa kada vrhunac momenta više ne postoji i kada se treba nositi i suočiti s posljedicama određene situacije. Tada i ondje nastupaju dramatične tišine', stoji u najavi.

  • +4
Zašto šutiš Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Denis Komljenović

Svaki par na svijetu ima autentičan, specifičan način međusobne povezanosti i komunikacije. Ona je vrlo često potpuno strana, nepoznata drugim ljudima, razumljiva samo onima koji su je uspostavili. Neka rečenica, čak neka riječ, može biti velika priča za sebe koja se dogodila u pretpovijesti komada.

U predstavi 'Zašto šutiš?' autorski tim, koji uz redateljicu čine glumci Katarina Strahinić i Robert Španić, bavi se specifičnim tipom komunikacije koji najčešće izbjegava razgovor o esenciji problema.

'Ono što je skriveno u neizgovorenom postaje važnije i, u ovom slučaju, kazališno bitnije od riječi koje se izgovore. Od izgovorenog teksta mnogo su bitnije okolnosti situacija (i predsituacija), te odnosa (i predodnosa) lica na sceni', napominje se u najavi.

Scenu i kostime osmišljava Ana Sarić, a glazbu Milorad Stranić.