U ZAGREBAČKOM PLESNOM CENTRU

Predstava 'Ne boj se više' za početak plesnog festivala Sounded Bodies

09.10.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Plesni festival Sounded Bodies otvara se 10. listopada u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru, s međunarodnom premijerom predstave mađarske skupine bodylotion co-dance 'Ne boj se više – seansa rastanka'

Predstava 'Ne boj se više – seansa rastanka' nastala je u koprodukciji europske mreže BeSpectactive, s producentima iz Rumunjske, Velike Britanije, Mađarske i Hrvatske, a tijekom godine kolektiv je boravio na rezidencijama u Rumunjskoj i Njemačkoj, te je time u predstavi ostvaren spoj različitih kulturnih konteksta.

Nakon gotovo godine dana rada na predstavi, hrvatska publika će imati priliku vidjeti njenu premijeru, nakon koje će uslijediti i izvedba u Budimpešti.

Autorski duo bodylotion co-dance čine Virág Arany (Berlin) i Júlije Hadi (Budimpešta) koje, nakon diplome na plesnoj akademiji u Budimpešti, surađuju od 2009. Za ovu produkciju kolektiv su proširile na 11 suradnika i izvođača koji će svi biti prisutni u Zagrebu na premijernoj izvedbi.

Predstavu opisuju kao ritualno slavljenje koje nas priprema za izazove budućnosti i u tu svrhu je publika pozvana da na izvedbu donese plastičan, papirnati i stakleni otpad koji će poslužiti kao rekviziti, a zauzvrat ih očekuje iznenađenje na vratima.

Festival Sounded Bodies svake godine predstavlja radove umjetnika koji istražuju odnos zvuka i pokreta, a uz inozemne predstavnike na programu su i hrvatski umjetnici Roberta Milevoj, MOON Martina Zelenika i vokalno-glazbeni sastav Kamene babe. Cjelokupan program objavljen je na službenoj stranici.

Sounded Bodies traje do 12. listopada, u prostorima HDLU-a i ZPC-a te je, kao i svi festivalski programi Domina, dio inicijative 'Umjetnost dostupna svima' prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.