'JA, ZAVODNIK'

Predstava na jeziku gluhoslijepih

03.03.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Dramski studio Dodir iz istoimene Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba premijerno će 8. ožujka u Centru za kulturu Trešnjevka izvesti predstavu 'Ja, zavodnik' redateljice i scenaristice Lane Bitenc

Kako je priopćila Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir specifičnost je predstave što u njoj glume tri gluhoslijepa glumca.

U predstavi će se govoriti i na znakovnom jeziku, jeziku gluhoslijepih osoba koji je razumljiv i ljudima koji čuju. Tako će se, navodi se u priopćenju, "smanjiti 'bauk' koji ljudi gaje prema gluhoslijepim osobama", a pojam gluhosljepoće približit će se svim ljudima.

U predstavu 'Ja, zavodnik' utkana je i lako pamtljiva "dvoručna znakovna abeceda", tako da će gledatelji zahvaljujući toj predstavi naučiti i osnove komunikacije gluhoslijepih osoba. Predstavu je zbog minimalističke scenografije moguće izvoditi u svim osnovnim i srednjim školama.

Predstava traje 20 minuta, plus 15 minuta predstavljanja pojma gluhosljepoće i dvoručne znakovne abecede kroz interakciju s učenicima, navodi se u priopćenju.

Inače, Dramski studio Dodir osnovan je 1994. godine, a odmah su zapaženi natprosječan senzibilitet i veliko bogatstvo neverbalne komunikacije gluhoslijepih osoba izraženi kroz pantomimu, mimiku i šaroliku lepezu gesta.

Studio okuplja desetak članova, a na probama i izvedbama uza se imaju prevoditelja koji im pruža potporu u komunikaciji i kretanju.