CIKLUS EUROPSKOG KAZALIŠTA

Predstava 'Iza zatvorenih vrata' u ZKM-u

10.10.2011 u 14:10

Bionic
Reading

U sklopu Ciklusa europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) 13. i 14. listopada bit će se izvedena predstava 'Iza zatvorenih vrata', u režiji Vladimira Steyaerta i u koprodukciji La Comédie de Saint-Etienne, La compagnie Vladimir Steyaert i ZKM-a

Dramu 'Iza zatvorenih vrata' potkraj 1943. napisao je J. P. Sartre, a uprizorena je 1944. u Parizu. Troje sudionika susreće se na samrti u istoj prostoriji - međusobno se ne poznaju, potječu iz različitih društvenih slojeva, ne dijele ista uvjerenja, ali se suočavaju s istom činjenicom, ne uspijevajući pobjeći od svoje sudbine.

U sloganu 'Pakao - to su drugi!' život se osjeća i doživljava preko drugih, Sartre zagovara egzistencijalizam u punom smislu te riječi, zaokupljen sudbinom čovjeka, njegovom teško podnošljivom slobodom, neopozivim izborom i moralnom odgovornošću.

Predstava 'Iza zatvorenih vrata' u režiji mladoga francuskog redatelja Vladimira Steyaerta koprodukcijski je projekt Zagrebačkog kazališta mladih i La Comédie de Saint-Étienne praizvedena je u studenom 2010. U međunarodnom ansamblu uz Uršu Raukar, glumicu Zagrebačkog kazališta mladih, u predstavi glume Roger Atikpo, Adela Minae i Antoine Sastre.

Zagrebačko kazalište mladih 2006. pokrenulo je Ciklus europskog kazališta koji sadrži najaktualnija europska ostvarenja. Namjera je istoimena projekta približiti zagrebačkoj publici zbivanja na suvremenoj europskoj kazališnoj sceni.