VIJENAC PETRU GUDELJU

Predsjednik Josipović na otvorenju Goranovog proljeća

22.03.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Najveća hrvatska pjesnička manifestacija Goranovo proljeće otvorena je u nedjelju, na dan Goranova rođenja, u pjesnikovom rodnom mjestu Lukovdolu u nazočnosti velikoga broja pjesnika i poštovatelja poezije, predsjednika Republike Ive Josipovića, predstavnika Ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije, učenika i drugih

Ovogodišnjem laureatu Petru Gudelju Goranov vijenac je predao predsjednik Goranova proljeća Tvrko Vuković. Nagradu Goran za mlade pjesnike na 47. Goranovom proljeću dobila je pjesnikinja Irena Delonga iz Sinja, a dodijeljene su i nagrade učenicima.

Govoreći o pjesničkom opusu Petra Gudelja, predsjednik Povjerenstva za nagradu Goranov vijenac Milorad Stojević rekao je da on sadrži tradiciju usmene književnosti, pjesništva od Marulića do Ujevića, nadrealizma, europskoga pjesništva, Gudeljevu zavičajnost, a kao najvažnije izdvojio je njegovu samozatajnost. Gudeljevo pjesništvo ocijenio je važnim za suvremenu hrvatsku poeziju.

Stojević je istaknuo da je Goranovo proljeće ove godine dobilo na značenju dolaskom predsjednika Josipovića.

U obrazloženju za nagradu Goranov vijenac ocjenjuje se da se pjesništvo Petra Gudelja, ovjenčano Goranovim vijencem, odlikuje strasnom, klasičnom i modernom slikovnošću. Poezija Petra Gudelja jedna je od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskome pjesništvu, navodi se u obrazloženju nagrade. Ta je poezija nastajala mimo generacijskih poetičkih proturječja, a realizirala se u jedinstvenome poetozofskom nizu od prve zbirke 'Ruke, suze i čempresi' iz 1956. godine do posljednje od dvadesetak zbirki poezije 'Zmija mladoženja' iz 2007.

Irena Delonga, apsolventica engleskoga i hvatskoga jezika na Sveučilištu u Splitu, nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je za rukopis "Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti".

Predsjednik Republike Ivo Josipović susreo se s pjesnikom Petrom Gudeljem pokraj Goranove rodne kuće, u kojoj se danas nalazi Memorijalni muzej.

Josipović je razgledao muzej, a nakon toga posjetio Goranov grob, na kojemu je spomenik Vojina Bakića. Josipović je kazao da je i on kao učenik osnovne škole dobio nagradu Goranovoga proljeća, pa je kao osmogodišnjak posjetio Lukovdol, okupljalište pjesnika i štovatelja poezije.

Ove godine Goranovo proljeće nastavlja se u Zagrebu raznim pjesničkim susretima.