KATALIN BOGYAY

Predsjednica UNESCO-a u posjetu Splitu

13.07.2012 u 20:15

Bionic
Reading

U četvrtak je u vili Dalmacija splitska dogradonačelnica Anđelka Visković primila Predsjednicu Generalne skupštine UNESCO-a Katalin Bogyay koja je u višednevnom posjetu Splitu

Tema razgovora bili su održivi razvoj kulturne baštine te nedavno objavljena kandidatura Splita za Europsku prijestolnicu kulture2020. Razgovoru su nazočili i predstavnici Povjerenstva za izradu nacrta plana upravljanja starom gradskom jezgrom i plana upravljanja Dioklecijanovim podrumima Dalibor Popović, Radoslav Bužančić i Maja Munivrana.

'Gradu Splitu nije cilj samo restauracija i konzervacija baštine, nego i očuvanje života te poboljšanje uvjeta življenja u Dioklecijanovoj palači i staroj gradskoj jezgri. Zbog toga je Grad i osnovao Povjerenstvo koje će doraditi Solarov plan upravljanja i u njega ugraditi vrlo važan segment života. Pred nama je vrlo zahtjevan posao i u ovom trenutku mi radimo pionirski posao u Hrvatskoj tako da velika očekivanja prema nama imaju i ostali povijesni hrvatski gradovi', izjavila je dogradonačelnica Visković predstavljajući aktivnosti Povjerenstva.

Jedan od glavnih ciljeva izrade plana je omogućavanje boljeg života stanara spomenika svjetske vrijednosti i turističke atrakcije, Dioklecijanove palače.

Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Split istaknuo je kako je izrada planova zahvat koji bi trebao riješiti dileme stare nekoliko stoljeća i stvoriti balans između svih zainteresiranih strana.

'Izuzetno sam sretna što će život pulsirati starom splitskom jezgrom jer je za UNESCO kultura nešto poput rijeke, stalno u pokretu, a ne nešto statično. Važno je baštinu integrirati u svakodnevnicu, ostvariti da kulturno nasljeđe bude u suživotu s ljudima', naglasila je Bogyay dodavši kako je na jednom mađarskom Sveučilištu osnovana katedra za turizam i održivi razvoj te bi bilo dobro kad bi se Splitsko sveučilište povezalo s njima.

Bogyay je izrazila zadovoljstvo što će u subotu biti na otvorenju Splitskog ljeta na Peristilu te istaknula kako je već sama činjenica što se Split nalazi u Registru UNESCO-a odlična startna pozicija u natjecanju za titulu europske kulturne prijestolnice.