NOVI MINISTAR KULTURE

Pred Mesićem su mala očekivanja

27.12.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Većina kulturnjaka koje smo anketirali smatra da novoimenovani ministar kulture Jasen Mesić neće imati dovoljno vremena da bi u svom mandatu išta promijenio u kulturnoj politici zemlje

Diplomirani povjesničar i arheolog Jasen Mesić, široj javnosti poznat kao ronilac koji je izronio hrvatskog Apoksiomena, zamijenit će najdugovječnijeg hrvatskog ministra Božu Biškupića, koji je gotovo petnaest godina bio prvi čovjek Ministarstva kulture. Mesić će biti najmlađi ministar u vladi Jadranke Kosor, a dolazi s funkcije ravnatelja Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu. Na prošlim lokalnim izborima kao kandidat HDZ-a natjecao se za mjesto gradonačelnika Zagreba. Što od njega očekuju kulturni djelatnici u Hrvatskoj, čitajte u prvim reakcijama nakon odluke Jadranke Kosor.

Dražen Siriščević
, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski

Očekujem da novi ministar prepozna sve vrijednosti koje hrvatska kultura ima i da učini nešto na čemu dosad nismo dovoljno radili - da promovira hrvatsku kulturu u svijetu. Ima puno jače igrače nego što ih imaju neki nogometni klubovi. Je li kompetentan? Želim mu da to jest, ne poznajem ga, pretpostavljam da oni koji su odlučili znaju što čine.

Goran Grgić, glumac i predsjednik Društva dramskih umjetnika

Neće imati dugačak mandat, no mlad je i ambiciozan i u tom kratkom vremenu će napraviti nešto. Znam ga kao sposobnog, i to posebno u njegovom segmentu, i sigurno će nešto napraviti.

Vilim Matula, glumac i aktivist

Ne očekujem stvarno ništa od ministra i od HDZ-a, ali svejedno mi je drago da je konačno takav moćnik kao što je Biškupić otišao, moćnik koji nije učinio ništa bitno za hrvatsku kulturu. Najvažnije je što je postavljen mlad čovjek i nadam se da neće ići u arheologiju kao Biškupić. Kultura se treba baviti živom umjetnošću i živim oblicima da bi omogućila život i društvu.

Seid Serdarević, izdavač i urednik

Ne očekujem ništa, kao što se zapravo ne može očekivati u ovom kratkom vremenu do izbora. Nitko ne može povući senzacionalne poteze, ovo je samo pitanje odrađivanja mandata. Mesića ne poznajem osobno, tako da ne znam ni njegove stavove o politici prema knjizi, izdavaštvu, časopisima, ali nadam se da će shvatiti da bi trebalo dati više za kulturu u budžetu.

Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja

Čovjek je postao ministar godinu dana do izbora i teško da će nešto moći napraviti.

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a

Znam da je čovjek vrstan ronilac, što mi je simpatično, jer sam ja manje vrstan ronilac. Siguran sam da razabire da kulturu valja štititi prije no što potone na dno. Iako je kraj mandata Vlade, jako je puno posla ostalo u audiovizualnom sektoru, i tu će biti dosta vrlo odgovornog i važnog posla za novog ministra kulture.

Antun Vujić, bivši ministar kulture

Ne mogu reći da nešto očekujem jer nastup pred kraj mandata Vlade ne znači novu politiku. Jasen Mesić je upućen u pitanja Ministarstva kulture, gdje godinama radi, ali isto to ministarstvo je dopustilo pad kulturnog proračuna. Istodobno imamo letargiju cjelokupne kulturne javnosti. Neki iskorak može doći samo cjelovitom kulturnom politikom, nikako ovakvim rekonstrukcijama.