BROMANCE

Prave muške ljubavi u književnosti

20.01.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Koncept 'bromance' – muške romanse u smislu intenzivnog i bliskog druženja - pojavljuje se još od Homera. Huffington post donosi pregled najpoznatijih i najboljih muških veza iz književnosti

Darcy i Bingley (Jane Austen, 'Ponos i predrasude')
Bingley tolerira Darcyjeve loše navike na način koji je odlika samo najboljeg prijatelja. Iako je Darcy pesimističan, otresit i nerijetko grubo naprasan, Bingley ga i dalje voli kao brata. Čak do te mjere da unatoč vlastitim osjećajima, odluči odustati od zaruka sa sramežljivom Jane; srećom, Darcy uvidi da je bio u krivu te na kraju Bingley i Jane završe u braku. Kao i Darcy s njegovom sestrom, tako da su se i praktički 'pobratimili'.

Pip i Herbert (Charles Dickens, 'Velika očekivanja')
Kad su se prvi put upoznali kao djeca, završili su u tuči, obračunavajući se jedan s drugim - šakama, ali to ih ne sprječava da kasnije u životu postanu najbolji prijatelji. Ne samo da stanuju zajedno, već i sve rade zajedno. Pip čak osigura Herbertu lažan posao, samo kako bi se on osjećao dobro i samopouzdanije. Herbert pomaže Pipu da izvede iz grada bivšeg odbjeglog zatvorenika. Čemu inače služe prijatelji?

Frodo i Sam (J.R.R. Tolkien, 'Gospodar prstenova')

Sam je najbolji prijatelj kakvog bi svaki hobit, vilenjak, čovjek ili patuljak mogli poželjeti. Dok Frodo postaje sve slabiji i izluđeniji pod utjecajem nošenja prstena moći, sam obavlja sve tehničke poslove njihova putovanja. Nosi torbe, kuha, stražari po noći, štiti Froda. Iako Frodo postaje sve veći kreten, sam sve stoički trpi.



Tyrion i Bronn (George RR Martin, 'Pjesma vatre i leda')

Kad je Tyrion zarobljen i stavljen pred sud da brani život u bitci, Bronn se nudi da se bori u njegovo ime. Inicijalno, njihov odnos baziran je na financijskim interesima, Tyrion plaća Bronnu da bude njegov tjelohranitelj, no nakon nekog vremena postaju bliski. Piju, idu u bitku i posjećuju bordele zajedno.

Theo i Boris (Donna Tartt, 'The Goldfinch')
U romanu o odrastanju ovi momci brzo se sprijatelje. Naknadno saznajemo da je Boris ukrao sliku 'The Goldfinch' Theu kad su bili tinejdžeri. Kad su odrasli, Boris se pojavljuje i čini sve što je u njegovoj moći da vrati sliku. Unatoč izdajama, gaje infantilno, delikventsko prijateljstvo koje nije nimalo u skladu s njihovom dobi. Ali opisi njihova prijateljstva odlično dočaravaju tjeskobu perioda adolescencije.



Harry Potter i Ron Weasley (JK Rowling, serijal o Harryju Potteru)

Ron i Harry najbolji su prijatelji još od prve vožnje vlakom za Hogwarts. Imali su burnih perioda, ali teško je izbjeći ljubomoru kad je Harry i prije dolaska u školu magije bio celebrity među čarobnjacima. Prolaze zajedno sve izazove i avanture, a ostaju prijatelji i nakon što su zasnovali svoje obitelji.

Hamlet i Horacije (William Shakespeare, 'Hamlet')

Vjerojatno najpoznatija 'bromance' veza svih vremena. Horacije je jedini lik u ovoj tragediji koji je potpuno i bezrezervno odan Hamletu. On također trpi Hamletovu emotivne ludosti te je u konačnici jedina osoba koja može prenijeti njegovu tragičnu priču. Upravo on izgovara legendarnu rečenicu: 'Good night, sweet prince.'

Sal i Dean (Jack Kerouac, 'Na cesti')

Dean i Sal opsjednuti su njihovim prijateljstvom do te mjere da zanemaruju sve ostalo, primjerice veze ili ostanak u nekom gradu duže od dvadesetak minuta. Cijeli roman je kronika njihove muške romanse. 'Jedini ljudi za mene su luđaci', kaže Sal referirajući se najvjerojatnije na Deana.

Hemingway i Fitzgerald (Ernest Hemingway, Pomična svečanost)

Iako njihovo prijateljstvo nije fikcionalno, Hemingway piše o njemu na taj način da djeluje gotovo izmišljeno. Provodili su sate pričajući o pisanju, književnosti ali ponajviše o problemima sa ženama. Fitzgerald se povjerio Hemingwayu da se Zelda žalila kako je njegov penis premali. Nakon toga otišli su u kupanu provjeriti je li to istina, nakon čega ga je Hemingway uvjerio da je sve na svom mjestu i prosječnih proporcija. Tome služe prijatelji.

Sherlock Holmes i Dr. Watson (Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes)
Dugo vremena su živjeli kao cimeri i zajedničkim snagama riješavali misterije. Watson je čista suprotnost Holmesu i zato se odlično slažu, on je ujedno i svjedok svih njegovih trijumfa. Osim toga, za podnošenje Holmesovih hirova i tantruma, potreban je dobar i stabilan prijatelj, koji je tamo kad je junak u najtežim situacijama i iskušenjima.

Ahilej i Patroklo (Homer, Ilijada)
Odrasli su zajedno kao pobratimi, a Ahilej je bio pažljiv u odnosu s Patroklom, iako je uglavnom bio užasan pompozni egoist prema drugima. Nažalost, Patroklo pogine, a Ahilej izgubi moć rasuđivanja u jednom periodu. Ipak, smrt najboljeg prijatelja postaje glavni razlog za njegov povratak u bitku. Većina se bori za slavu, a Ahilej se borio da osveti Patrokla, te zato ubija Hektora.



Nick Carraway i Jay Gatsby (F. Scott Fitzgerald, Veliki Gatsby)

Nick se divi Gatsbyju tako da nakon odigravanja cijele tragične priče, piše knjigu kao posvetu svom prijatelju. Jedini prisustvuje njegovom pogrebu i jedan je od rijetkih koji nije od njega ništa očekivao ili tražio novac. Gatsby je jedino u njegovom društvu otvoren i iskren, a Nick mu ostaje odan do samog kraja, čak i nakon što mu njegova voljena Daisy okreće leđa.

Athos, Porthos i Aramis (Alexander Dumas, Tri mušketira)

Svi za jednog i jedan za sve! Nepotrebno je dodatno objašnjavati.

Lennie i George ( John Steinbeck, O miševima i ljudima)
Drže se zajedno za vrijeme razdoblja velike depresije i nastoje očuvati poslove. Putuju od ranča do ranča i sanjare o tome kako će jednog dana imati zajedničko imanje. Iako tužno završava za njih, NAIME George upuca Lennyja kad shvati da je opasnost za sebe i druge, ipak ostaje činjenica da su imali uvijek gajili najbolje namjere.

Huckleberry Finn i Tom Sawyer (Mark Twain, Avanture Toma Sawyera)
Sudjeluju zajedno u brojnim nepodopštinama i avanturama i uživaju u njima kao što samo djeca njihove dobi mogu uživati u istraživanju nepoznatog.

The Hardy Boys, (Edward Stratemeyer , Hardy Boys serijal)
Braća koja riješavaju misterije. Svojim postupcima dokazuju da i braća mogu biti najbolji prijatelji.

Isus i njegovi sljedbenici (Biblija, Novi zavjet)
Putuju i večeraju zajedno, a u njihovu ekipu djevojkama i ženama zabranjen je pristup. Isus je čak imao toiko povjerenja u Petra da mu povjeri prenošenje njegovih učenja i zadatak gradnje crkvu. Poštovanje, komunikacija i povjerenje u pravoj muškoj ljubavi.