OPERA

Praizveden Macbeth u splitskom HNK

16.11.2010 u 09:42

Bionic
Reading

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak navečer prvi put u povijesti tog kazališta izvedena je opera Giuseppe Verdija "Macbeth", u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Ive Lipanovića.

Troipolsatna izvedba te opere koju se smatra iznimnim repertoarnim izazovom, oduševila je publiku, koja je do posljednjeg mjesta ispunila teatar i na kraju izvođače nagradila sedmominutnim pljeskom.

U publici su bili i predsjednici Hrvatske i Makedonije Ivo Josipović i Gjorge Ivanov.

Odličan zbor, solisti sjajni, scena odlična, cjelokupna izvedba opere bila je izuzetno dobra, kazao je nakon predstave hrvatski predsjednik Josipović.

Izvanredan predstava, uživao sam, rekao je makedonski predsjednik Ivanov, dodajući da mu je bilo jako lijepo u Splitu.

Shakespearovu tragediju Macbeth, priču o zločinu u koji vodi zasljepljenost vlašću, Verdi je smatrao jednim od najvećih ljudskih kreacija. Opera je nastala 1847. i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja Verdijeva stvaralaštva.

Bariton Jurij Nečajev, koji tumači ulogu škotskog kralja Macbetha, glavni je solist Opere Boljšoj teatra iz Moskve, pjevač koji nastupa na najvećim svjetskim opernim pozornicama poput milanske Scale, Metropolitana, Covent Gardena, a nastup u splitskoj premijeri je njegov debi u ulozi Macbetha. Lady Macbeth, jednu od najzahtjevnijih uloga sopranskog opernog repertoara, tumačila je mlada grčka sopranistica Sofia Mitropoulos.

Za scenu je bio zadužen Ivo Knezović, o kostimima je brinula Dora Argento, a Domeniko Briški je bio zborovođa. Uloge u operi dobili su i mladi pjevači Luciano Batinić i Domagoj Dorotić.