SPOMENIK KULTURE

Poznata sudbina karlovačkog kina Edison

18.04.2017 u 16:36

Bionic
Reading

Gradskom kazalištu Zorin dom bit će pripojeno bivše kino Edison, spomenik kulture koji je potkraj prošle godine otkupio Grad Karlovac za razvoj filmske kulture, video i foto stvaralaštva, rekao je na konferenciji za novinare u Zorin domu gradonačelnik Damir Jelić

Zorin dom ima 23 zaposlenika, kao i 1990. godine, ali se promijenila struktura, profesionalizirala dramska produkcija, umrežen je rad dvaju profesionalno vođenih amaterskih ansambala, dramski i plesni, te mnoštvo udruga i institucija, pa je Zorin dom sada pravi hram kulture, koji je prošle godine, kako je rekao Jelić, 'izbacio ukupno 367 programa, što je gotovo dvostruko više nego u prethodnim godinama, a prosječni broj posjetitelja je s 43 tisuće narastao na 82 tisuće, sve uz gotovo isto financijsko naprezanje grada'.

'Tako snažna ustanova može dobro voditi i filmsku djelatnost obližnjeg Edisona, te ne sumnjam da će dobro koegzistirati različite umjetnosti. Prošle je godine Zorin dom poslovao sa 200 tisuća kuna plusa te ostvario 6,1 milijun kuna prihoda, te ne vidim, iz perspektive vlasnika, da bismo trebali oformiti novu ustanovu i u Edisonu zapošljavati novog ravnatelja, još nekoliko zaposlenih, kada Zorin dom dokazano ima i znanje i kapacitete za integraciju još jednoga oblika umjetnosti, filmske umjetnost', rekao je Jelić.

Ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan naglasio je da u programskim sredstvima, osim hladnog pogona, kazalište sudjeluje s čak 53 posto vlastitih prihoda, ostalo sufinanciraju Ministarstvo kulture, Karlovačka županija i grad Karlovac, a standard vlastitih prihoda u programskoj djelatnosti u drugim kazalištima u Hrvatskoj znatno je niži, u velikim kazalištima, ustvrdio je Šestan, ne prelazi deset posto. Zbog svih pokazatelja Šestan je ustvrdio da je Zorin dom 'dovoljno čvrst' da može preuzeti upravljanje novim sadržajima planiranima u Edisonu.

Zgradu Edisona je početkom devedesetih godina bila privatizirana, ali ju je u prosincu Grad Karlovac kroz javno nadmetanje 1. prosinca prošle godine na Općinskom suda u Karlovcu preuzeo u ponovno vlasništvo uz iznos od 1.8 milijuna kuna.