FALE 3063 KULTURNA DOBRA

Povjerenstvo za povrat nije radilo godinu i pol

04.12.2008 u 15:41

Bionic
Reading

Hrvatska od Srbije potražuje 3063 kulturna dobra iz manastira, crkava, samostana i privatnih zbirki te knjižničnu i arhivsku građu odnesenu iz Hrvatske za Domovinskog rata

Od većih cjelina za koje je načelno dogovoren povrat, kako je rečeno u Ministarstvu kulture, zbirka je iz manastira Uspenja Bogorodice u Krupi - ikone, predmeti manastirske riznice, zbirka umjetnina iz manastira sv. Arhanđela Mihaila, Krka - sakralni predmeti, ikone, manastirska riznica, Islam Grčki - iz crkve sv. Georgija ikone te mnoge druge umjetnine iz Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije te ostalih županija.

O ostalim će se umjetninama iz muzeja, privatnih registriranih zbirki, arhiva i knjižnica, kako se navodi, još pregovarati.

U Ministarstvu kulture do konkretnijeg nastavka rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara, koje je prošli mjesec ponovno počelo raditi nakon godinu i pol dana zastoja, nastoje na osnovi procjene ratne štete utvrditi brojčano stanje otuđenih umjetnina koje su u Srbiji.

U Crnoj Gori otuđena kulturna dobra, kako je rečeno, potražuju se na ilegalnom tržištu jer u kulturnim ustanovama, po podacima tamošnjeg Ministarstva kulture, nema ukradenih kulturnih dobara iz Hrvatske. Taj posao obavljaju službe ministarstava unutarnjih poslova dviju država u suradnji sa stručnim službama hrvatskog Ministarstva kulture.

Rad hrvatskih i srbijanskih državnih ureda Interpola u traganju za kulturnim dobrima za koja se utvrdi da su na ilegalnom tržištu u Srbiji sastavni je dio i rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara.

Iz Srbije i manjim dijelom iz Crne Gore od 2001. do 2008. vraćeno je u Hrvatsku 25.238 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve. Od toga je najveći broj vezan uz povrat vukovarskoga kulturnog blaga.

Troškove restauriranja i konzerviranja kulturnih dobara iz Hrvatske, koja su ranih 90-ih odnesena u Srbiju bez izvoznih dozvola, podmiruje srbijansko Ministarstvo kulture.