U MODERNOJ GALERIJI

Povijest umjetnosti kroz zvuk i dodir: Prva domaća likovna monografija za slijepe i slabovidne osobe

04.03.2019 u 10:08

Bionic
Reading

Zagrebačka Moderna galerija 5. ožujka predstavlja audio-taktilnu knjigu 'Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk' namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama. Autorica je profesorica povijesti umjetnosti Nataša Jovičić, kojoj već deset godina radi na ovom području i koja je u lipnju 2009. u Modernoj galeriji predstavila Taktilnu galeriju

'Povijest umjetnosti kroz zvuk i dodir' prva je likovna monografija kojoj je cilj inovativnom metodologijom odgovoriti na potrebe obrazovanja i stjecanja znanja iz povijesti umjetnosti slijepih i slabovidnih osoba, najavljuju iz Moderne galerije knjigu na kojoj je Nataša Jovičić surađivala s inozemnim povjesničarima umjetnosti, edukatorima i neuroznanstvenicima, osobito finskih, sa sveučilišta Aalto i Ateneum u Helsinkiju.

Tekstualni dio monografije nudi likovnu analizu djela i stručnu obradu deset slikarskih remek-djela iz nacionalne i svjetske kulturne baštine na hrvatskom i engleskom jeziku.

Iz moderne nacionalne likovne baštine u knjigu su uvrštena slikarska ostvarenja hrvatskih autora iz fundusa Moderne galerije, Josip Račić, 'Majka i dijete', Miroslav Kraljević, 'Autoportret sa psom', Milan Steiner, 'Kiša', Leo Junek, 'Crtač' i Edo Murtić, 'Highway'. Izbor djela iz europske likovne baštine uključuje djela starih majstora: Andrea Mantegna, 'Mrtvi Krist' (Brera, Milano); Michelangelo Merisi da Caravaggio, 'Večera u Emausu' (National Gallery, London); Vincent Van Gogh, 'Spavaća soba u Arlesu' (Musee d Orsay, Pariz); Edvard Munch, 'Krik' (Nacionalna galerija, Oslo); Hugo Simberg, 'Ranjeni anđeo' (Ateneum - Nacionalni muzej, Helsinki).

Integralni dio knjige čine i analitički dijagrami u reljefnom tisku, njih pet za svako djelo, koji slijepim i slabovidnim osobama omogućuju da taktilnim osjetom 'spoznaju' reproduciranu i kontekstualiziranu građu. Grafički ih je iscrtala Zrinka Ostović, a osim njih, knjiga nudi i audio segment kroz deset audiozapisa u formi CD-a na hrvatskom i deset na engleskom.

Knjigu će autorica predstaviti u Modernoj galeriji u 11 sati, a pridrižit će joj se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.