GERALDINE BROOKS: 'NAROD KNJIGE'

Povijesni krimić o Sarajevskoj Hagadi

22.10.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Roman 'Narod knjige' Geraldine Brooks donosi priču o knjizi koja je u šest stoljeća dugom putovanju prešla cijelu Europu, od Kastilje i Andaluzije do Venecije i Beča, da bi preko Dalmacije našla svoj dom u srcu Sarajeva

Sarajevska Hagada preživjela je stoljeća ratova i previranja zahvaljujući ljudima različitih vjera koji su riskirali svoje živote da bi je zaštitili.

Krilo kukca, vinska mrlja, kristal soli i bijela dlaka četiri su ključa za otkrivanje tajne povijesti knjige koja je svojom ljepotom i posebnošću stoljećima plijenila ljudsku pažnju, zbog koje se umiralo te ubijalo da bi se spasilo njezino postojanje.

Književna forenzičarka i konzervatorica drevnih knjiga Hanna Heath dobiva svoju životnu priliku – proučiti i očuvati slavnu Sarajevsku Hagadu nakon još jednog pokušaja njezina uništenja za vrijeme srpskog granatiranja Sarajeva. Ona je tek posljednja u nizu čuvara knjige koji su Hagadu nosili kroz povijest.

'Narod knjige' je isprepletena priča nadahnuta istinitim događajima koji su se zbivali oko jedne od najintrigantnijih i najvrednijih knjiga današnjice.

Roman 'Narod knjige' svjetski je bestseler, jedna od 100 najboljih knjiga prošle godine po izboru Amazonovih kupaca i bestseler New York Timesa.

Godine 2008. osvojila je dvije važne australske književne nagrade – Australian Book of the Year Award i Australian Literary Fiction Award.

Geraldine Brooks australska je književnica i novinarka rođena 1955. u Sidneyju. Dobivši stipendiju preselila se u SAD gdje je diplomirala novinarstvo na njujorškoj Columbiji. Spisateljica je dviju memoarskih knjiga – 'Nine Parts of Desire' i 'Foreign Correspondence'. Godine 2006. nagrađena je prestižnom Pulitzerovom nagradomza književnost za roman 'Obitelj March'. Njezin prvi roman 'Years of Wonders' bio je velika svjetska uspješnica, kao i njezin posljednji izazovni pseudopovijesni roman 'Narod knjige', dosada preveden na 28  jezika.