IZBOR IGORA RUŽIĆA

Potvrđen program 27. Marulićevih dana

17.02.2017 u 21:46

Bionic
Reading

Vijeće Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani' na sastanku održanom u Ministarstvu kulture većinom je glasova prihvatilo program izbornika Igora Ružića

Od 42 prijavljene predstave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Njemačke te jedne međunarodne koprodukcije, izbornik Igor Ružić odabrao je devet.

To su autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Melodrama' (HNK Split); 'Tri zime' Tene Štivičić (HNK Zagreb); 'Ljudi od voska' Mate Matišića (HNK Zagreb); 'Noćni život' Ivana Vidića (ZKM Zagreb); autorski projekt Mirana Kurspahića 'Pad' (ZKM Zagreb); autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro 'Eter iznad Berlina' (Multimedijalna koliba Zagreb); autorski projekt Dalibora Matanića 'Egzorcizam' (INK Pula); 'Bitka na Neretvi' Borisa Bakala (Bacači sjenki Zagreb), 'Naše nasilje i vaše nasilje' autora Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Izbornik Ružić je u svom izvješću, kako se navodi u priopćenju HNK Split, naglasio kako izabrane predstave čine 'efektan spoj kazališta koje se bavi temama koje nas se tiču, kazališta koje ne bježi od sadašnjosti dok gleda u prošlost i koje mikroplan lako pretvara u cjelovitu perspektivu, a globalnu sliku tumači lokalno'.

Svaka od predstava i sve zajedno slažu se s grčkim filozofom da je čovjek mjera svih stvari, ističe Ružić, kako se navodi u priopćenju. Dodaje se i da je predstavnica Grada 'izrazila snažnu volju da se financijska konstrukcija Festivala zaokruži u istom iznosi koji je bio i prethodnih godina'.

U priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Ministarstva kulture navodi se da je sjednici festivalskoga Vijeća predsjedala pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, a prisustvovali članovi Vijeća: predstavnica Grada Splita Selma Katunarić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Višnja Kačić Rogošić, Lada Martinac Kralj i Ivan Plazibat, te da su većinom glasova predstavili program koji je predstavio izbornik Igor Ružić.

Predstavnici Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i jedan član Vijeća 'nisu podržali program uz obrazloženje da odabir predstava u kojem prevladavaju autorski projekti nad predstavama hrvatskih dramskih pisaca nije u skladu s koncepcijom Festivala, ne ulazeći pritom u estetske kriterije izbornikova odabira'.

Pravilnik Festivala je, navodi se u priopćenju Ministarstva, promijenjen 2013. godine s ciljem poticanja i istraživanja kazališnog izričaja hrvatske dramske književnosti u hrvatskim kazalištima i u kazalištima drugih zemalja u kojima se izvode djela hrvatskih autora.

Marulićevi dani održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja.