ZVONIMIR BAJSIĆ

Posveta velikanu: 'Bajsove vrpce 30 godina kasnije' u Zagrebu

19.12.2017 u 18:11

Bionic
Reading

Multimedijalna koliba i nakladnička kuća Druga priča ove godine nizom događanja u Kući Arko na Gornjem gradu, na adresi Basaričekova 24, obilježavaju 30 godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera, i to pod zajedničkim nazivom 'Bajsove vrpce 30 godina kasnije'

Program počinje 21. prosinca u 17 sati s predstavom 'Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)', u kojoj 'mali ljudi iz radijske kutije', glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla izvode djela Zvonimira Bajsića i tekstove 30-ak autora iz cijeloga svijeta. Sudjeluju Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro, uz snimku glasa nedavno preminulog Ante Perkovića. Predstava se izvodi i 23. prosinca u 15 i 17 sati. 

Slijede predstavljanje knjige 'Zvonimir Bajsić: Tišina i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta' 22. prosinca u 11 sati te mala radiofonijska izvedba uživo 'Bajsove vrpce', prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića te 'Krappove posljednje vrpce' Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustavea Flauberta i Milana Kundere. Koncept, dramaturgiju i režiju potpisuje Hrvoje Krobar, a izvode Rene Medvešek, Marija Šegvić i Igor Kovač te Maro Market (glazba) i Dino Brazzoduro (zvukopis). 

Posljednjeg dana programa, 23. prosinca, u 13 sati na rasporedu je slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića 'Praško proljeće '84'.

'Radi se o svojevrsnom autorskom i ljudskom testamentu Zvonimira Bajsića ispričanom njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje na njegovom matičnom Radio Zagrebu nažalost nije doživio. 'Praško proljeće' se danas smatra remek-djelom dokumentarne radiofonije', kažu organizatori programa. 

Svi programi su besplatni, osim 'Hoerspiela: male igra za slušanje (i gledanje)' za kojega se ulaznice od 60 kuna trebaju rezervirati na radiophonic.thaether@gmail.com ili na Facebooku