NA BRAČU

Postira Seaside Film Festival od 27. srpnja

21.07.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Postira Seaside Film Festival, posvećen kratkometražnom filmu, održava se u svom jedanaestom izdanju od 27. do 31. srpnja na otoku Braču.

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazani brojni naslovi iz vrha svjetske produkcije kratkometražnog filma, na školskom igralištu koje je dovoljno prostrano da se udovolji epidemiološkim zahtjevima.

Tamo se 27. i 28.7. odvija međunarodni natjecateljski program. Program je prepun kvalitetnih filmova ovjenčanih brojnim svjetskim nagradama, ali za prvu večer možemo izdvojiti američki film David (Zach Woods), sudionika svih važnijih festivala poput Cannesa, Clermont-Ferranda… Tu i njemački Masel Tov Cocktail (Arkadij Khaet & Mickey Paatzsch), luda komedija o životu jednog Židova u Njemačkoj, dobitnik nekoliko nagrada na Clermont-Ferrandu, ali i brojnih drugih nagrada na raznim festivalima. U prvoj večeri vidjet ćemo i White Eye (Tomer Shushan), izvrstan izraelski film snimljen u jednom kadru, o borbi čovjeka da sačuva ljudskost u izazovnim situacijama. Film je, osim osvajanja nekoliko nagrada, u svojoj kategoriji nominiran i za Oscara.

U drugoj večeri natjecateljskog programa vidjet ćemo još dva kandidata za Oscara. U američkom The letter room (Elvira Lind) glavnu ulogu nosi Oscar Isaac, poznata glumačka faca koju smo mogli vidjeti u brojnim holivudskim blockbusterima. Drugi je kandidat izniman film Feeling through (Dough Roland), u kojem glumi gluhoslijepi Robert Tarango. Ne zaboravimo ni našeg dobrog starog festivalskog prijatelja Laurenta Firodea, lanjskog dobitnika nagrade publike u Postirama, koji ove godine donosi još jednu urnebesnu crnu komediju, The key to dreams.

Borba za 'Zlatnu Srdelu', nagradu publike, ove će godine po svemu sudeći biti iznimno teška, na zadovoljstvo postirske publike.

Na istoj se lokaciji treće festivalske večeri odvija fokus program, ove godine usmjeren na Orijent i Bliski istok. Dašak egzotike u Postirama, iz kojeg izdvajamo iranski Tattoo (Farhad Delaram), dobitnika dvije nagrade na Berlinaleu. Ne treba propustiti ni sirijsko-libanonski film Aziza (Soudade Kaadan), inače dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu. U suradnji s partnerskim Cottbus Film Festivalom publika će moći pogledati turski film The school bus (Ramazan Kilic).

Četvrti dan festivala posvećen je domaćem kratkom metru, na programu su 'Angina pectoris' Filipa Mojzeša, 'Stanar' Borne Zidarića, 'Kad si mlad' Andrije Tomića, te 'Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem' Sanje Milardović.

Filmovi 'Sigurno mrtvi' Ivana Grgura i 'Mikrokazeta' Igora Bezinovića i Ivane Pipal prikazat će se u festivalskom programu Midnight shorts, u uvali Prja u srijedu, 28. i 31. srpnja.

Na toj filmofilskoj plaži prikazat će se, među ostalim, švedski 'Grab them' Morgane Dziurla-Petit, južnokorejski 'God's daughter dances' Sungbina Byuna, dobitnika nagrade publike na Clermont-Ferrandu, belgijski 'They are watching' Quentina Moll-Van Royea.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan.