VRH RATNE FOTOGRAFIJE

Posthumna izložba fotoreportera Željka Maganjića

27.09.2012 u 11:59

Bionic
Reading

U srijedu, 26. rujna, u Fotoklubu Split otvorena je izložba fotografija tragično preminulog fotoreportera Željka Maganjića pod nazivom 'Crno-bijelo u belaju'. Izložbu su otvorili predsjednik fotokluba Feđa Klarić, liječnik Izet Hozo i novinar Boris Dežulović

Dežulović je na izložbi pročitao tekst koji je povodom Maganjićeve smrti bio objavljen u tjedniku Feral Tribune 1996. godine. Željko Maganjić rođen u Orguzu kraj Livna 1961. godine. Tragično je preminuo u prometnoj nesreći kod Dugopolja početkom listopada 1996. godine.

Prije rata živio je u Livnu i radio kao profesor u poljoprivrednoj školi i kao kazališni glumac. Radio je i kao dopisnik Slobodne Dalmacije iz Livna te pred sam početak rata počinje objavljivati i prve fotografije.

U ljeto i jesen 1991. boravi na slavonskim bojištima gdje je kao jedini hrvatski novinar ušao u spaljeno selo Ćelije. Tih mjeseci iz Livna se seli u Split, dok je kao Feralov fotoreporter za vrijeme rata angažiran na bosanskohercegovačkim ratištima, od Mostara i Livna do Sarajeva.

Na izložbi su predstavljene 32 Maganjićeve fotografije, većinom iz bosanskohercegovačkih krajeva. Te fotografije spadaju u sam vrh ratne fotografije u Hrvatskoj, ponajviše zbog njegovog izrazito osobnog pristupa ratnoj tematici s naglašenom humanošću, suosjećanjem i humorom. U prvom planu su obični ljudi, zahvaćeni ratnim vihorom, nemoćni, djeca i žene, prave žrtve rata.  I na izložbi je naglašeno da se Maganjićev fotoreporterski ratni opus, zaboravljen po arhivama Slobodne Dalmacije i Ferala, tek treba dosljedno istražiti i primjereno valorizirati.