GLAS JEDINSTVENE UMJETNICE

Poslušajte jedinu snimku Virginije Woolf

14.02.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Jedina snimka glasa engleske spisateljice zabilježena je u radioemisiji emitiranoj preko BBC-a 1937., a desetljećima kasnije svojevrsnu posvetu toj snimci i velikim autoričinim djelima 'odigrala je' u svom javnom čitanju njezina eksperimentalnog romana 'baka punka' Patti Smith

Pjesnikinja, glazbenica i umjetnica Patti Smith pročitala je odabrane ulomke iz eksperimentalnog romana 'Valovi' Virginije Woolf, uz pratnju klavira i gitare koje su svirali njezina kćerka Jesse i sin Jackson. Čitanje romana iz 1931. obilježilo je otvaranje manifestacije 'Land 250' iz 2008. u Parizu, izložbe fotografija i umjetničkih djela Patti Smith koja su nastajala od 1965. do 2007. godine.

Smith je pročitala kratke ulomke iz romana, a ostatak je bio njezina specifična, improvizirana posveta Virginiji Woolf, čija je 67. godišnjica samoubojstva pala točno na datum otvaranja izložbe. Smith je na otvaranju progovorila i o smrti autorice koja je bila jedna od glavnih osnivačica modernizma i feminističke kritike.

'Ne mislim da je njezino samoubojstvo tragično ili tužno. To je bio dan kad je ona jednostavno odlučila reći 'zbogom', tako da ga danas ne slavimo ili oplakujemo, već samo obilježavamo. Kad bih imala naslov kojim bih nazvala ovu večer, bio bi to - 'Wave'; mi danas pozdravljamo Virginiju.'

Njezin odabir naslova nije bio slučajan budući da je 'Wave' ime njezina glazbenog albuma iz 1979., zadnjeg naslova prije velike stanke u radu koju je napravila tijekom 80-ih godina. Roman 'Valovi' predstavlja zbirku lirskih solilokvija šestero prijatelja. Woolf ih nije smatrala likovima, već samo pojedinačnim aspektima veće, konstantno izmjenjujuće cjeline. To je opisala u jednom od svojih pisama koja su sačuvana nakon njezine smrti:

'Šest likova trebali su biti jedno. Što više starim, napunit ću pedeset sljedeće godine, sve više osjećam kako je teško sakupiti sve moje ličnosti u jednu Virginiju, iako je određena Virginija u čijem tijelu trenutačno živim opasno podložna svim vrstama raznih osjećaja. Zbog toga sam htjela u romanu dati osjećaj kontinuiteta', napisala je.

Spisateljičine reference na razne glasove koji su je opsjedali godinama i koje je krivila za vlastitu mentalnu rastrojenost, u konačnici su doveli do elokventnog oproštajnog pisma suprugu Leonardu Woolfu prije samoubojstva. Istodobno, 'glasovi' su bili zaslužni za umijeće pisanja u kojem je prigrlila unutarnje glasove drugih, bez stavljanja samo jedne misaone opcije u prvi plan. Time je na određeni način anticipirala eksperimentalno literarno i glazbeno 'buntovništvo', a samim tim i pojavu punka te Patti Smith, koja će se desetljećima kasnije diviti njezinim djelima.

Poslušajte jedinu snimku glasa Virginije Woolf, u djelu nazvanom 'Craftsmanship', emitiranom preko BBC-a 1937. godine.