RETROSPEKTIVA

Posljednji film Agnès Varde otvara 12. Subversive Film Festival

25.04.2019 u 19:07

Bionic
Reading

Projekcijom posljednjeg autobiografskog dokumentarca Varda od Agnès u zagrebačkom će se kinu Europa, u nedjelju 5. svibnja, i službeno otvoriti 12. izdanje Subversive Film Festivala, u kojem se ove godine, u bogatom popratnom programu, izdvajaju i oni posvećeni nezamjenjivim filmskim ikonoklastima koji su nas nedavno napustili

Ovogodišnji, 12. po redu Subversive Film Festival, započeti će u nedjelju 5. svibnja i to hrvatskom premijerom posljednjeg autobiografskog dokumentarca Varda od Agnès, slavne redateljice Agnès Varde.

U bogatom popratnom filmskom programu ovogodišnjeg Subversive Film Festivala izdvajaju se programi posvećeni nezamjenjivim filmskim ikonoklastima koji su nas nedavno napustili ‒ francuskoj veteranki avangarde i začetnici francuskog novog vala Agnès Vardi te 'dobrom duhu' njujorškog undergrounda i rodonačelniku žanra 'dnevničkog filma' Jonasu Mekasu.

Retrospektiva Agnes Varda Izvor: Promo fotografije / Autor: Subversive Film Festival

Vardi posvećena Retrospektiva donosi presjek njezine 60-godišnje karijere, od niza novovalnih remek-djela do hrvatske premijere njezina posljednjeg autobiografskog dokumentarca Varda od Agnès. Iscrpna Retrospektiva uključuje najranija ostvarenja autorice koja je, prema vlastitim riječima, željela ponovno izumiti film, biti radikalna, a istovremeno biti sretna što je žena, poput igranog filma 'La Pointe Courte', preko 'Lions Love (… and Lies)', 'Bez krova i zakona', do dokumentarnog eseja o alternativnim ekonomijama 'Skupljači i skupljačica', pa sve do njezinih kultnih ali i osporavanih feminističkih filmova 'Cléo od 5 do 7', 'Sreća' i 'Jedna pjeva, druga ne'.

Jonasu Mekasu posvećen je ovogodišnji Hommage sastavljen od tri remek-djela eksperimentalnog dokumentarizma u kojima se iza naizgledne slučajnosti krije pomna rekonstrukcija snimaka međusobno povezanih sjećanja.

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i kustosicom Leilom Topić u sklopu stalnog programa Kinematografije otpora svoj projekt, višekanalnu instalaciju pod nazivom Beyond the Choir, predstavit će umjetnica Sabine Mikelić koju istraživanje odvodi na rodni Rab i na zanimljivu ali često nepredvidivu suradnju s muškom klapom Krijanca.