TROGODIŠNJA STANKA

Posljedica korone: Venecijanski bijenale, jedna od najpoznatijih izložbi suvremene umjetnosti, odgađa se za 2022.

19.05.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Kao očigledan znak toga da je koronavirus ozbiljno uzdrmala svijet umjetnosti stiže vijest da se Venecijanski bijenale, punim nazivom Međunarodna izložba suvremene likovne umjetnosti, posljednji put održana 2019., umjesto 2021. održava tek 2022. Pomjeren je i Venecijanski bijenale arhitekture, koji će se održati iduću godinu, kada će se predstaviti i Hrvatska s projektom povjerenika Idisa Turata

Novi datumi održavanja festivala, za čiju je glavnu izložbu zadužena Cecilia Alemani, bit će od 23. travnja do 27. studenoga 2022., što znači da će se poklopiti s još jednom čuvenom europskom umjetničkom izložbom, Documentom 15.

Organizatori su odlučili da se odgađa i 17. Međunarodna izložba arhitekture, koja se s temom 'How Will We Live Together?' trebala održati od 29. kolovoza do 29. studenoga.

U novom terminu iduće godine na toj prestižnoj izložbi sudjelovat će i povjerenik hrvatskoga nastupa Idis Turato s projektom 'Togetherness / Togetherless' i autorskim timom u kojemu su - Davor Mišković, Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Leo Kirindžić, Maša Poljanec, Renato Stanković i Morana Matković.

S više od 225 tisuća potvrđenih slučajeva i preko 31 tisuću smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, Italija je jedna od zemalja koje je pandemija najviše pogodila. Odgode oba bijenala pokazuju koliko će situacija s Covidom-19 nastaviti utjecati na programe u godinama koje slijede.

Predsjednik Venecijanskog bijenala Roberto Cicutto poručio je kako su posljednji dani jasno pokazali stvarno stanje situacije s kojom se svi suočavamo.

'S potpunim poštovanjem prema radu koji smo svi obavili, prema ulaganjima sudionika te uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću sve zemlje, institucije, sveuilišta i arhitektonski studiji, zajedno s nesigurnošću dostava, restrikcijama putovanja i zaštitnim mjerama koje se usvajaju ili su već usvojene, odlučili smo poslušati one, a to je većina, koji su tražili da se Bijenale odgodi', rekao je.

Nakon 1990-ih, ovo je prvi put da će u održavanju Bijenala nastupiti trogodišnja stanka. Organizacija je 1992. odlučila festival pomjeriti na 1993., kako bi se izdanje 1995. moglo održati na 100. obljetnicu Bijenala.

Pored Venecijanskog bijenala arhitekture odgođena su sva veća svjetska umjetnička događanja koja su se trebala održati ovoga ljeta. Švicarski Art Basel s lipnja je premješten na rujan, a objava novih datuma očekuje se i za 11. Berlinski bijenale te za Manifestu.

Ovdje možete pogledati sva veća svjetska umjetnička i kulturna događanja koja su odgođena zbog koronavirusa.