FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Portret Europe iz vizure ponajboljih svjetskih i domaćih pisaca

17.05.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, Festival europske kratke priče (FEKP), u šesnaestom izdanju od 28. svibnja do 2. lipnja okupiti u Zagrebu i Rijeci neke od najvećih predstavnika svjetske i domaće kratkopričaške književne scene, ove godine okupljenih oko teme portreta suvremene Europe kao mjesta susreta i suživota različitosti.

Tema 16. FEKP-a pod nazivom 'Luka Europa' posvećena je 'onome što je Europa oduvijek bila: luka – prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti'.

'Ta je tema odabrana dijelom kao poveznica s ovogodišnjim partnerskim gradom Rijekom, ali i zato što smatramo da kratka priča odlično odražava ono što nas zanima o Europi', kazao je najavljujući festivalski program i goste u srijedu u zagrebačkom klubu Booksi umjetnički direktor Roman Simić.

'Kratke su priče često kontradiktorne, nekad se tuku, nekad jedna drugu nadograđuju i, ako prihvatimo da je priča osnovna jedinica za razmjenu ljudskog iskustva, mi iz tih priča različitih autora, koji govore različitim jezicima i imaju različita iskustva, pokušavamo složiti Europu', rekao je Simić.

Pritom nas ne zanima samo Europa 'fetivih' Europljana, napomenuo je: 'Nas zanima sve ono što gradi Europu danas, pa bismo mogli reći da je osnovna smjernica ovogodišnjeg FEKP-a susret, odlazak i dolazak'.

O svojim Europama, njihovoj sadašnjosti i budućnosti pred zagrebačkom i riječkom publikom, kako je najavio, govorit će ponajbolji europski i svjetski pisci, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata a neki domaćina.

Zvijezde svjetske književnosti

Festival nikad dosad nije imao toliko ujednačeno i jako izdanje i nikad toliko sjajnih autorica na festivalu, rekao je Simić. I ove godine FEKP u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Festival otvara u nedjelju 28. svibnja u foajeu Gradskog dramskog kazališta Gavelle razgovor s australsko-britanskim književnikom DBC Pierreom, dobitnikom Bookerove nagrade, i jednom od najcjenjenijih škotskih i britanskih suvremenih autorica Janice Galloway, dobitnicom niza prestižnih nagrada i priznanja. 

Kao neke od vrhunaca programa Simić je najavio i gostovanje iračko-finskog pisca i redatelja Hassana Blasima; FEKP će posjetiti i Rosa Montero, jedna od najcjenjenijih suvremenih španjolskih autorica, te jedan od najprevođenijih suvremenih argentinskih autora Guillermo Martínez, dobitnik najvažnijih književnih nagrada za djela na španjolskom jeziku - nagradu Planeta, nagradu Gabriel Garcia Marquez - po čijem je bestseleru Alex de la Iglesia snimio holivudski film 'Oxford Murders'.

Koordinatorica festivala Vedrana Bibić istaknula je da je ove godine naglasak na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. 

Najavila je nigerijsku autoricu koja živi u Belgiji Chiku Unigwe, talijansku autoricu somalijskog podrijetla Igiabu Scego, te angolskog knjževnika s brazilsom adresom Ondjakija. 

Sjajan line-up od ukupno dvanaest inozemnih gostiju zaokružuju najznačajniji suvremeni portugalski pisac José Luís Peixoto; Lucy Caldwell (Irska), Bronka Nowicka (Poljska), te Eider Rodriguez (Baskija/Španjolska).

Perjanice domaće kratkopričaške scene

Želeći kontekstualizirati suvremenu hrvatsku književnost i pronaći njezino mjesto na svjetskoj karti kratke priče, jedna od osnovnih ideja festivala od samog je početka spajanje stranih pisaca s domaćim književnicima, od mladih autora, preko onih etabliranih, istaknuo je Simić.

Festivalu će se, tako, pridružiti i šesnaest ponajboljih domaćih autora – Asja Bakić, Senko Karuza, Zoran Ferić, Tea Tulić, Miroslav Mićanović, Suzana Matić, Natalija Miletić, Marko Gregur, Sven Popović, Andrija Škare, Željka Horvat Čeč, Ivana Rogar, Valent Pavlić, Nora Verde, Nikola Leskovar i Sara Renar.

Glavni večernji program Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se popratni sadržaji odvijati u klubu Booksi, Kaptol Boutique Cinema, Talijanskom institutu za kulturu, Multimedijalnoj dvorani Filozofskog fakulteta, te Udruzi Mikolai Kopernik.

I ove godine nastavlja se suradnja s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje će u popodnevnim programima sudjelovati domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze.

Dio festivalskih zbivanja tradicionalno se odvija u partnerskom gradu. Ove godine, po četvrti put, to je Rijeka, gdje pisce program vodi 31. i 1. lipnja u  brod hotel Botel Marina i Caffe bar Tor.

Partnerstvom s Gradom Rijekom festival se od ove godine, tijekom tri iduće godine, pridružuje projektu 'Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.', pa će tako Rijeka biti luka koja će u sljedeće četiri godine ugošćivati FEKP-ove umjetnike i projekte. 

U sklopu festivala bit će proglašen dobitnik Natječaja za najbolju kratku priču, koji je ove godine raspisan na slobodnu temu vezanu uz propitivanje granica na različitim razinama – fizičkim, emotivnim, iskustvenim, spolnim, rodnim, generacijskim, klasnim, ali i književnim. O pobjedniku među 232 priče pristigle do 9. svibnja u ponoć odlučivat će peteročlani žiri koji čine književni kritičar Stjepan Balent kao predsjedavajući, te kao članovi Vladimir Arsenić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Dijana Matulić.

Natječaj se provodi u suradnji s Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) i udrugom Kurs. Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade - dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija (prva nagrada); dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs (druga nagrada), te pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a (treća nagrada).

Dobitničke će priče biti proglašene na večernjem čitanju u sklopu FEKP-a u utorak 30. svibnja a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u klubu Booksi 2. lipnja.

Do danas u deset hrvatskih gradova više od 170 pisaca iz 20 zemalja

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih toj književnoj formi, s naglaskom na suradnju s domaćim nakladnicima, stipendiranju i usavršavanju mladih prevoditelja, te sistematskom radu na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci.

Festival je do danas ugostio više od 170 pisaca iz 20 europskih i zemalja svijeta, koji su se osim u Zagrebu, predstavili u još devet hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. 

Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađuje studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Festival organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ove ga godine podupiru Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, a ove godine i španjolsko Ministarstvo kulture i Veleposlanstvo u RH, te brojni drugi pokrovitelji.