ZAJČEVI DANI

Popularni koncerti za mlade u HKD-u na Sušaku

20.10.2009 u 09:30

Bionic
Reading

I u novoj sezoni riječki HNK Ivana pl. Zajca nastavlja sa zanimljivim i edukativnim koncertima za mlade u izvedbi orkestra riječke Opere kojim dirigira Igor Vlajnić

Ovosezonski koncerti za mlade održavaju se u sklopu glazbeno-scenske manifestacije Zajčevi dani te donose program sastavljen isključivo od djela istaknutih hrvatskih skladatelja.

Tako su na programu uvertira opere 'Lizinka' Ivana pl. Zajca, orkestralna idila 'Večer' Vatroslava Lisinskog, 'Serenada za trubu, klavir i gudače' Brune Bjelinskog i 'Sinfonietta za gudače' Davora Bobića.

Solistički će se na koncertima predstaviti mladi riječki pijanist i skladatelj Filip Fak, iza kojega je čitav niz uspješnih nastupa u zemlji i inozemstvu, kao i impresivan broj nagrada i priznanja. Uz njega, solističku će dionicu svirati trubač Valentin Sklyarenko, rođeni Ukrajinac, član orkestra riječke Opere. Iz njegove bogate karijere istaknimo da je već za vrijeme studija počeo svirati u orkestru Nacionalne opere Ukrajine, a potom u Maloj nacionalnoj operi.

Izvedbe djela hrvatskih skladatelja bit će popraćene, već tradicionalno, edukativnim i zanimljivim komentarima maestra Igora Vlajnića, koji ističe da će ovoga puta to biti svojevrstan vremeplov kroz hrvatsku glazbenu baštinu. Koncerti su prije svega namijenjeni mladoj školskoj publici, odnosno djeci viših osnovnoškolskih razreda.

'Ljubav prema klasičnoj glazbi i općenito glazbenoj umjetnosti razvija se od malih nogu. Koncerti za mlade uz komentare izvrstan su način približavanja glazbe mladima', ističe Igor Vlajnić.

Koncerti za mlade održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 20. i 21. listopada u 19.30 sati.