EUROKAZ

Pop opera 'Balada o Ricky i Ronnyju' u MSU-u

23.06.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Pop opera pod nazivom 'Balada o Ricky i Ronnyju' bit će izvedena 23. i 24. lipnja u dvorani Gorgona zagrebačkog MSU-a u sklopu Eurokaza

Hans Peter Dahl prvi je put nastupio na Eurokazu 1991. kao član norveške grupe BAK-truppen, legende ikonokastičkog teatra u njegovoj herojskoj fazi. Eurokaz prati njegov rad, s partnericom Annom Sophiom Bonnema osniva grupu L&O Amsterdam, koja će u Zagrebu 1999. izvesti opušteni happening 'Made in Heaven' u kojem se, pomalo ironijski, meditiralo i dijelio čaj publici. Danas, uz samostalne autorske projekte, par glumi u predstavama Jana Lauwersa i njegove Needcompany, koja im je pružila i producentsku potporu za 'Baladu o Ricky i Ronnyju'.

Bonnema i Dahl u predstavi izlažu svoj alter ego imenima Ricky i Ronny, a publici se obraćaju pjevanjem. U mentalnom sklopu nove srednje klase čiji su horizonti određeni zatvorenim vratima njihovih građanskih enklava, Ricky i Ronny misle da imaju apsolutno pravo na sve, a kada život krene drugim putem, na to gledaju kao na neprihvatljivu nepravdu od koje se štite bijegom u što dalji svijet iluzija. Iako milozvučno, u pjevanju Ricky i Ronnyja nema mjesta mentalnom odmaku koji priželjkuju, tekući rad stvarnosti ne dopušta uzlete i ne donosi olakšanje. Naprotiv, što se više pjeva, to je više stvarnosti na pragu, to se više zapleću u metež svojih banalnih duša i nepokrenutih umova, međusobno nerazumijevanje opasno se približava ludilu.

Njihovi rock-dueti, negdje između Nico i Leonarda Cohena, šarmiraju jednoličnošću elektropopa, ali i začuđuju otvorenom melankolijom. U toj svakodnevnici ljubav je samo funkcionalni obrazac koji, tko zna zašto, povezuje dva bića protiv ostatka svijeta koji je davno ispušten iz ruku. 'Balada o Ricky i Ronnyju' potraga je za idealno nenametljivom kombinacijom kazališta i koncerta. No u ovoj predstavi autorima se dogodila zaista ekstremna forma u kojoj romantika kinky sapunice preskače u psihodeličan koncert s nimalo retoričnim elementima.

U sklopu popratnog programa publika će moći razgovarati s autorima predstave te poslušati koncert Satellite Trija od 22 sata 23. lipnja, te svirku DJ-a Marija Kovača 24. lipnja nakon izvedbe.