OŠTRO O MUZEJIMA

Pomoćnica ministrice: Kakve veze moj sin ima sa mnom?

26.02.2015 u 18:23

Bionic
Reading

'Problem je Zakona o muzejima, čiji nacrt ovih dana ide na raspravu u Sabor, nepreciznost i mogućnost različitih interpretacija glavnih članaka', ustvrdio je to gostujući u HRT-ovoj emisiji 'Treća runda' Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, a kao najveći problem novog zakona istaknuo je marginaliziranje bitnih strukovnih sadržaja muzeja, zbog čega se struka digla na noge. U emisiji mu je parirala pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović koja se zalaže za to da muzejske ustanove razvijaju publiku, bolje komuniciraju s okruženjem i s njim budu u interakciji

Po nacrtu novog Zakona o muzejima opća znanja poput voditelja odnosa s javnošću, voditelja marketinga i informatičari, koji mogu raditi u bilo kojoj kući, napredovat će u muzeju na isti način kao i strukovna znanja, na primjer kustosi. S druge strane, na isti način neće moći napredovati tajnici, računovođe i knjižničari.

Pomoćnica ministrice kulture za muzejsku, galerijsku, likovnu i arhivsku djelatnost Vesna Jurić Bulatović, koja je pisala nacrt zakona, u Ministarstvo kulture došla je s radnog mjesta voditeljice marketinga i odnosa s javnošću i pomoćnice ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, a zaslužna je i za pokretanje popularne Noći muzeja. Voditeljica 'Treće runde' Jelena Jindra pitala je zauzima li se za struku ili osobne interese?

Jurić Bulatović oštro je odbacila ideju da bi se tu moglo raditi o osobnim interesima naglasivši da su stručnjaci informatičari, pedagozi, dokumentaristi, marketingaši, PR-ovci, otkad ona zna za sebe, bili uvijek kreativni dio stručnog tima koji je radio na svim projektima; stručnim znanstvenim, međunarodnim, istraživačkim ili projektima iz fundusa muzeja.

Na primjedbu profesora Makovića da on i njegova struka, a njegovo mišljenje dijeli 16 uglednih ravnatelja zagrebačkih muzeja, ne misle tako, pomoćnica ministrica kulture zaključila je: 'Oprostite, imam znanstvenu titulu i imam pravo misliti da je to u redu.'

Maković ističe da upravo nametanje sadržaja koji odgovaraju marketingu može biti protiv bitnih interesa muzeja. Izložba koja će se brinuti samo za to da ima što veću posjećenost neće biti korisna izložba u nacionalnom smislu, kulturnom smislu jedne sredine i neće biti izložba koja unapređuje struku.

'Mi se zalažemo za to da strategiju muzeja određuje struka, arheološkoga arheolozi, etnološkoga etnolozi, ali ne može marketinški stručnjak koji dođe iz Coca-Cole u muzej određivati strategiju toga muzeja', objašnjava Maković.

'Nakon Sabora imamo još šest mjeseci u kojima struka može brusiti zakon, davati prijedloge i dorađivati teme. Mislim da možemo dobiti zakon koji će biti po mjeri struke, ali važno da ide u razvoju muzejske struke. Važno nam je kako će muzejske ustanove razvijati publiku, kako će komunicirati s okruženjem, jesu li u interakciji...', zaključila je Jurić Bulatović.

Spočitavajući Ministarstvu kulture prekid radova na Hrvatskom povijesnom muzeju, u koji je uloženo stotine milijuna kuna i koji redefiniranim projektom ide u javno-privatno partnerstvo te oštro se protiveći ideji da se muzejske ustanove tretiraju na principu trgovačkih društava, Maković je tijekom emisije dva puta citirao premijera Milanovića: 'Trgovačka društva nisu u pravilu nikakvi nacionalni resursi, nego društva dioničara koja na tržištu pokušavaju zaraditi što je moguće više.'

'Indikativno je to da marketing i služba odnosa s javnošću, odjel nabave i muzejski dućan za troškove dizajna dobiva gradska ustanova MSU. Vaš sin vodi dućan. Indikativno je i to da oni dobiju 80.000 državnog novca, koliko i retrospektivna izložba Julija Knifera na kojoj sam i ja radio', bocnuo je Maković pomoćnicu ministrice kulture.

'Gospodine Makoviću, kad ne znate što ćete, idete na osobno. To je žalosno', reagirala je Jurić Bulatović ustvrdivši da nema ništa sporno u tome i da žali što je došla u emisiju jer je mislila da će biti riječ o Zakonu o muzejima. Rekla je da njezin sin radi osam godina u MSU-u te na je Makovićeve prozivke uzvratila: 'Kakve veze ima moj sin sa mnom trenutno? I s muzejskim zakonom? Ovo je sramotno', kazala je obrativši se Makoviću.

Vrativši se na temu emisije, Jurić Bulatović objasnila je da su javne ustanove izvan ovoga o čemu govorimo te da na jedinstvenom europskom gospodarskom prostoru, po EU direktivi o uslugama, zbog nediskriminirajućeg odnosa, mora se omogućiti i formiranje privatnih muzeja unutar trgovačkih društava, pored javnih institucija koje osnivaju država, županija, grad i slično.