U KINU EUROPA

Poljski hit-film 'Hladni rat' za prvu Noć europske kinematografije

26.11.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Kino Europa 4. prosinca bit će domaćin prvog izdanja Noći europske kinematografije, a svečanu proslavu obilježit će besplatna projekcija poljskog filma 'Hladni rat' hvaljenog redatelja Pawela Pawlikowskog u 20 sati

Jedan od najboljih filmova godine 'Hladni rat' vodi nas u poslijeratnu Europu tijekom politički turbulentnih 1950-ih. Između pijanista Wiktora (Tomasz Kot) i mlade pjevačice Zule (Joanna Kulig razvija se snažna romansa. Oni su potpuno nespojivi, ali osuđeni jedno na drugo.

Ova nemoguća ljubavna priča nominirana je za čak pet Europskih filmskih nagrada, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem u Cannesu. Na filmu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina. Uz Poljsku, Berlin i Pariz dio filmske radnje sniman je u Splitu, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.

Nakon projekcije slijedi razgovor s gostima.

Noć europske kinematografije (European Cinema Night) novi je projekt Kreativne Europe – potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU sudjeluju u manifestaciji, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku.