BANKSY I HIRST DOSTUPNI SVIMA

Pokrenut investicijski fond za suvremenu umjetnost

17.04.2009 u 14:50

Bionic
Reading

U želji da iskoristi trenutni pad cijena na tržištu umjetnina, njujorška tvrtka Castlestone Management Ltd. pokreće fond za suvremenu umjetnost, prilagođen sitnim ulagačima

Cijene radova suvremenih umjetnika pale su za 30 do 50 posto tijekom posljednjih pola godine zbog posljedica globalne ekonomske krize. Cilj fonda za suvremenu umjetnost je iskoristiti priliku i radove kupiti po povoljnijim cijenama, čuvati ih nekoliko godina te ih prodati kada im se vrijednost ponovno povisi, prenosi Bloomberg.

Novoosnovani fond suvremene umjetnosti nije otvoren samo za pojedince koji raspolažu basnoslovnim iznosima o kojima je obično riječ u kontekstu kupnje umjetnina, već i za one koji su voljni uložiti desetak tisuća dolara, rekao je menadžer i pokretač projekta, Angus Murray. S oko 640 milijuna dolara na raspolaganju, fond je u golemoj prednosti pred imućnim kolekcionarima koji u posljednje vrijeme izdvajaju sve manje iznose na aukcijama.

Naglasak će staviti na kupnju radova s potpisom svjetski poznatog uličnog crtača Banksyja, skupocjenog Damiena Hirsta, Willema de Kooninga i ostalih vodećih suvremenih umjetnika. Po prodaji djela zarada će biti podijeljena među ulagačima.

Castlestoneov fond će primati savjete posrednika umjetninama, a službeni početak rada najavljen je za svibanj ove godine.