FREDRIK BACKMAN

Poklanjamo knjigu 'Britt-Marie je bila ovdje'

18.04.2019 u 09:44

Bionic
Reading

Švedski pisac, kolumnist i bloger Fredrik Backman još se svojim prvim, 2012. godine objavljenim romanom Čovjek zvan Ove istaknuo kao majstor prodiranja u najdublje zakutke usamljenih ljudskih duša i izvlačenja na površinu sve ljepote skrivene iza mrzovoljne fasade

U svojoj okolini, Ove je bio poznat kao 'ogorčeni susjed iz pakla'. Ništa bolje, u Backmanovu sljedećem, fantastičnom, romanu 'Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao' nije prošla ni Britt-Marie, šezdesetogodišnji 'stari šišmiš' čije neprekidno zanovijetanje i tvrdoglavo ustrajanje na beskonačnom nizu besmislenih pravila unose nemir u 'zajednicu suvlasnika' jedne stockholmske stambene zgrade. Za razliku od Ovea, Britt-Marie nije odmah dobila priliku pred čitateljima doista oživjeti i prikazati cjelokupnu paletu u njoj skrivenih osjećaja pa tako ljubitelji Elsinih i Bakičinih pustolovina nisu saznali da Britt-Marie nije oduvijek bila takva. Da, Britt-Marie voli red, uživa u čistoći i troši nevjerojatne količine sode bikarbone kako bi je održala. Da, Britt-Marie tvrdoglavo ustraje na korištenju 'Faxina', jedinog pravog sredstva za pranje stakala. Da, Britt-Mariein karakter u sebi krije desetke, vjerojatno i stotine izluđujućih sitnica.

Ali Britt-Marie je i topla, predana, puna ljubavi, strpljiva i vjerna. Ta ju je vjernost godinama držala u braku s kraćim suknjama i mlađim ženama sklonim 'poduzetnikom' Kentom. No Britt-Marie je i hrabra pa jednom otvorene oči više ne zatvara i odlazi, napuštajući supruga, svoju stambenu zajednicu i sve što poznaje. I postaje glavna junakinja vlastitog života i novog Backmanovog romana Britt-Marie je bila ovdje. Gdje? U Borg, malo mjesto na rubu nestajanja kojemu je i Bog (kao i regionalne vlasti) rekao 'doviđenja' ostavivši samo Pizzeriju (koja postaje pošta, trgovina i sve ostalo potrebno za opstanak mjesta) i veliku nadu u obliku nogometne lopte. Za druge samo igra, djeci iz Borga nogomet je sve. Ali nogomet je za sobom povlači mrlje od trave i blata, poderane dresove i umazana lica. Sve čega se Britt-Marie inače grozi. No u Borgu će, unatoč tome, ostaviti trag koji niti kilogrami sode bikarbone i deseci boca Faxina neće moći izbrisati.

Četvrti na hrvatski jezik prevedeni roman Fredrika Backmana topla je i nadahnjujuća priča o ženi koja nakon teške životne krize iz temelja mijenja smjer svojeg života. Priča koja budi nadu ispričana s mnogo duha i humora, na backmanovski prepoznatljiv način. Priča koja čitatelju, čak i kad ne progovara o jednostavnim temama, podiže raspoloženje i vraća povjerenje u vlastite mogućnosti.

Švedski su gledatelji ove zime mogli u kinu pogledati filmsku verziju ove knjige, snimljenu pod redateljskom palicom Tuve Novotny, a glavnu je ulogu odigrala Pernilla August, ljubiteljima znanstvene fantastike znana kao Shmi Skywalker iz serijala 'Ratovi zvijezda'.

Pronicljiva i dirljiva, ovo je lijepa i nadahnjujuća priča o istini i preobrazbi. Publishers' Weekly

Obožavatelji Backmanovog stila i metaforičke moći nogometa uživat će u ovom romanu. Kirkus

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige 'Britt-Marie je bila ovdje', a dobitnici su Danijela Pešić i Sandra Viljevac.