REAKCIJA MINISTARSTVA KULTURE

Pogrešno se stvara dojam o nebrizi za dramske pisce

08.05.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Povodom otvorenog pisma koje su javnosti uputili dramski pisci i spisateljice reagiralo je Ministarstvo kulture istaknuvši da se pismom pogrešno stvara dojam o nebrizi za njihov rad koji Ministarstvo kontinuirano prati

Dramski pisci uputili su otvoreno pismo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, organizatorima festivala Marulićevi dani te organizatoru natječaja za dramski tekst za djecu Mali Marulić, nezadovoljni nizom niz događanja vezanih uz dodjele nagrada na 22. Marulićevim danima te općenito izostanku priznanja za njihov rad jer, kao što smo pisali ranije, glavna nagrada ove godine nije dodijeljena budući da, prema ocjeni žirija, nije bilo zadovoljavajućeg teksta.

Povodom otvorenog pisma dramskih pisaca, danas se oglasilo i Ministarstvo kulture istaknuvši kako smatraju nužnim priopćiti nekoliko pojašnjenja koja su u pismu izostala, a čime se pogrešno stvara dojam o nebrizi za rad domaćih dramskih pisaca i spisateljica koji Ministarstvo kulture kontinuirano prati i cijeni.

Reakciju donosimo u cijelosti.

Kao što su i sami potpisnici otvorenog pisma zaključili – legitimno je da žiri ima pravo na svoj izbor, pa i to da ne dodijeli prvu nagradu. Ukoliko prihvatimo da žiri radi slijedom svoje stručnosti zbog koje su pojedinci izabrani da budu članovi žirija te po svojoj savjesti, moramo prihvatiti i obrazloženje za takvu odluku, jer upravo takav pristup ruši ideju jednoumlja, kako su odluku nazvali potpisani dramski pisci i spisateljice.

Kada je riječ o tretmanu dramskih pisaca i spisateljica, a koje se označava lošim slijedom takve odluke ovogodišnjeg žirija Nagrade 'Marin Držić' ističemo podatak da je u profesionalnim kazalištima u RH, u razdoblju od 2007. do 2011. godine premijerno izvedeno 290 dramskih tekstova domaćih pisaca i spisateljica te 93 autorske dramaturške prilagodbe što svjedoči o vrlo dobrom tretmanu autora i autorica i njihovih djela. Popisi navedenog nalaze se na internetskim stranicama Ministarstva kulture.

Kada je riječ o praksi Marulićevih dana dakako da se slažemo da ocjenjivanje glumačke interpretacije ne može zamijeniti valorizaciju dramskog teksta. Kao što smo već nekoliko puta istakli taj problem pokušat ćemo riješiti prijedlogom uvođenja nagrade za dramaturgiju uz nagradu autoru i autorici za izvedeni dramski tekst, a kako do takvih neadekvatnih preplitanja ne bi dolazilo.