ZAHTJEVAN REPERTOAR

Pogorelić u Lisinskom izvodi Chopina i Liszta

11.03.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Proslavljeni hrvatski pijanist svjetskog ugleda Ivo Pogorelić nastupit će, 12. ožujka 2011., u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, s djelima velikih pijanističkih genija Chopina i Liszta.

Glazbeni svijet ove godine obilježava 200. obljetnicu Lisztova rođenja, a prošlu je godinu istu obljetnicu slavio "pjesnik klavira" Frederic Chopin.

Zadnji recital proslavljenog pijanista Ive Pogorelića zagrebačka je publika čula prije osam godina, kazala je voditeljica marketinga KD "Vatroslav Lisinski" Metoda Lhotka naglasivši da će Pogorelić izvesti najzahtjevniji pijanistički repertoar.

Radi se o djelu mađarskog umjetnika Franza Liszta pod nazivom Mefisto valcer i Sonata u h-molu S.178, a najavljena je i Chopinova Sonata u b-molu, br. 2, op. 35 i Nokturno u c-molu, op. 48, br. 1.

Pogorelić u Zagreb dolazi iz Italije, a nakon nastupa u Lisinskom odlazi u Austriju gdje će svirati u Raidingu, rodnom mjestu Franza Liszta, koje organizira Lisztov festival.

Ivo Pogorelić je sa Zagrebačkom filharmonijom u Lisinskom nastupio prošle godine u listopadu, kada je svojim nadahnutim i osobujnim interpretacijama Chopina oduševio zagrebačku publiku. Taj umjetnik nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svaki puta iznova oduševljava i zaokuplja pozornost glazbenoga svijeta, navode u Lisinskom.

Izvanredno tehničko umijeće i snažna umjetnička osobnost njegove interpretacije čine promišljenim i izražajnim. Pogorelić nudi slušateljima izvoran skladateljev glazbeni rukopis, ali i skida nataloženu patinu sa skladbi, rastvara njihovu sadržinu. Pogorelićevi ekstremni kontrasti tempa i dinamike te kritički pristup djelu ispituju krajnje granice glazbenog zapisa i interpretacije općenito.