DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Pogorelić nastupio u prepunom atriju Kneževog dvora

10.08.2016 u 22:51

Bionic
Reading

Ivo Pogorelić, jedan od najvećih klasičnih glazbenika današnjice, nastupio je u utorak navečer u sklopu glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih u prepunom atriju Kneževa dvora u povijesnoj jezgri Dubrovnika

Na potpuno rasprodanom recitalu Pogorelić je izveo Haydnovu Sonatu u D-duru, Rondo a capriccio Ludwiga van Beethovena, Debussyjevu Pour le piano suitu te Rahmanjinove Glazbene trenutke u drugom dijelu koncerta.

Ovaj daroviti umjetnik i pijanist glazbu je počeo učiti sa sedam godina, a naobrazbu nastavio na Konzervatoriju Ĉajkovski u Moskvi. Nakon debija 1981. godine u Carnegie Hallu bilježi trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima.

Svugdje i uvijek kada nastupa, Pogorelićeve zadivljujuće interpretacije potvrđuju originalnost njegova talenta i intelekta. Hvalospjeve kritičara prati i iznimno oduševljenje glazbenih entuzijasta diljem svijeta, pa izvedbe ovog umjetnika na nosačima zvuka bilježe najbolju prodaju među klasičnim glazbenicima uopće, napominju iz Igara. Poznat kao veliki humanitarac, prvi je pijanist kojemu je UNESCO, davne 1987., dodijelio visokocijenjeni naslov veleposlanika dobre volje.

Inače, kako ističu iz Dubrovačkih ljetnih igara pretposljednji put maestro Pogorelić je na Igrama nastupio 2011. godine što je nakon 26 godina pauze bio njegov veliki povratak na Festival praćen nevjerojatnim interesom publike, baš kao što je slučaj bio s koncertom lani, a i ove godine jer su ulaznice za njegov nastup rasprodane danima unaprijed.