SUVREMENA UMJETNOST

Pogledajte radove iz konkurencije za nagradu Essl

11.05.2011 u 13:59

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 12. do 31. svibnja bit će izloženi radovi hrvatskih umjetnika koji su ušli u konkurenciju ESSL ART AWARD CEE koja se dodjeljuje autorima najboljih radova iz srednje i jugoistočne Europe

Izložbu će otvoriti ministar kulture Jasen Mesić, a nagrade će pobjednicima uručiti predstavnici organizatora natječaja, profesorica Agnes Essl (Essl Art Award) i Luka Matošić, izvršni direktor i predsjednik Uprave Kvarner Vienna Insurance Group d.d. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine mladim umjetnicima iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Mađarske, a pronalazi i otkriva aktualna strujanja u generaciji mladih umjetnika u spomenutim zemljama.

Između više od četiristo radova pristiglih na natječaj, međunarodni žiri odabrao je iz svake zemlje po deset umjetnika čiji će radovi biti prikazani na nominacijskoj izložbi za ESSL AWARD CEE. Dvoje pobjednika primit će novčane nagrade, a ESSL MUSEUM za suvremenu umjetnost iz Austrije ugostit će ih i na velikoj završnoj izložbi gdje će se predstaviti zajedno s nagrađenim umjetnicima iz ostalih zemalja. U svakome od sedam glavnih gradova bit će izložba nominiranih u svibnju i lipnju 2011. Dvoje umjetnika iz svake zemlje dobivaju umjetničku nagradu ESSL za srednju i istočnu Europu, a jedan od njih dobiva i posebnu pozivnicu Vienna Insurance Grupe.

Nominirani iz Hrvatske su Beata Jarzyna, Ana Kuzmanić Stjepan Milas Sabina Mikelić, Martin Mrzljak, Pavle Pavlović, David Ranogajec Igor Ruf, Irena Topić i Borko Vukosav. Spektar izloženih radova uključuje crteže, slikarstvo, instalacije, fotografije i nove medije.

Nagradu za mlade umjetnike utemeljili su austrijski kolekcionarski bračni par Agnes i Karlheinz Essl, a dodjeljuje se u suradnji sa stručnjacima, muzejima i umjetničkim akademijama u onim zemljama gdje djeluje obiteljsko poduzeće bauMax. Takva djelatnost poduzetničke obitelji Essl na promoviranju nove umjetnosti ostvaruje značajne pomake u europskoj kulturi. Nagrada se od 2005. dodjeljuje četvrti put, a ove godine prvi put sudjeluje i Bugarska.