IZLOŽBA U LAUBI

Pogledajte nove radove Lovre Artukovića

04.11.2011 u 10:06

Bionic
Reading

U zagrebačkoj galeriji Lauba publici su predstavljena dva nova djela suvremenoga hrvatskog slikara i grafičkog umjetnika Lovre Artukovića 'Modeli poziraju za Pietu' i 'Pieta obrnuto', koja su u nedovršenu obliku ovoga ljeta već predstavljena na izložbi u Berlinu

'Namjera nam je pokazivati najnoviju umjetničku produkciju, a s ovim je slikama naša ideja bila pokazati hrvatskoj javnosti ono najnovije što se događa u opusu toga slikara", rekla je uoči otvorenja izložbe kustosica Vanja Žanko.

Ulja na platnu 'Modeli poziraju za Pietu' i 'Pieta obrnuto' pripadaju najnovijim Artukovićevim djelima, a u Galeriji Laubi prvi put su izložena u dovršenu obliku, nakon predstavljanja na skupnoj izložbi 'Imaginarium II' ovoga ljeta u berlinskoj galeriji Wedding.

Riječ je o dvjema slikama nastalim iz umjetnikove ideje da sliku ikonografske tematike prikaže onako kako je vide modeli koji za nju poziraju.

'Želio sam prikazati jednostavnost i običnost te situacije za modele koji poziraju u atelijeru za sliku religiozne tematike kao što je Pieta', objasnio je Artuković. 'U toj situaciji, kad je ogolimo od religioznoga ili ideološkog konteksta, ono što mi u stvari vidimo zapravo je jedan gol muškarac u krilu odjevene žene', dodao je.

Druga je slika nastala slučajno za vrijeme rada na prvoj, kada su modeli u šali zamijenili mjesta, što je umjetnik iskoristio.

Slike će biti izložene do 8. studenoga, a na temu slika u sklopu izložbe održat će se i radionica za djecu Laubica. Riječ je o redovitim subotnjim besplatnim radionicama za djecu koje se održavaju u galeriji.

Lovro Artuković
hrvatski je slikar srednje generacije koji živi i radi u Berlinu. Slikar velikih kompozicija intimnoga, figurativnog izričaja dosad je izlagao na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu 2001. Njegovu je opusu posvećeno nekoliko knjiga, a o umjetniku su snimljena i dva filma.

Zbirka Lauba osnovana je 1991. radi sustavnog praćenja aktualnih zbivanja na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni. Zbirka sadržava više od 520 radova, a zastupljeni su isključivo suvremeni hrvatski umjetnici, njih 109. Do kraja ove godine galerija planira mnoge umjetničke suradnje, među kojima izložbu vezanu uz projekt 'Misli prostor' Društva arhitekata Zagreb, predstavljanje nove instalacije Kristine Lenard, radova Brune Pogačnika, a kao najveću poslasticu Žanko najavljuje novi rad Ivane Franke koji je bio izložen u muzeju Guggenheimu u Veneciji 'Seeing with your eyes closed'.