ARHITEKTURA

Pogledajte kuće za savršen zimski odmor

16.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Razdoblje kada veći dio Europe muku muči sa snježnim padalinama, idealno je za razgledavanje fascinantnih planinskih kuća koje su kao stvorene za skrivanje od hladnoće ili pak uživanje u zimskim radostima

Zahtjevan krajolik poput onoga planinskog pravi je izazov za arhitekte. Dok se dio posve posvećuje funkcionalnosti, brojni su oni koji veću važnost daju dizajnu.

Iako na prvi pogled mogu izgledati nefunkcionalno, zemljane kuće studija Vetsch architektur osim jedinstvenog dizajna, izrazito su praktične. Arhitekti su pri projektiranju posebno pažnju pridali sigurnosti te je konstrukcija kuća prilagođena maksimalnoj zaštiti od potresa. Kuće su građene u skladu s pravilima zelene arhitekture te maksimalno štede energiju. Posebno je zanimljivo što su oblikom posve uklopljene u okolinu koja ih okružuje te je zamišljeno da obli oblik nosivih zidova oponaša krivine brežuljaka. Dok nisu rijetki kojima se ne sviđa pomisao na život u kući ovako nesvakidašnjeg izgleda, broj poklonika građevina studija Vetsch architektur raste.

Planinska kuća studija Alric Galindez Arquitectos odličan je primjer sjajne kombinacije estetike i funkcionalnosti. Prostire se na više razina i sastoji se od parcijalno odvojenih dijelova svedenih na jednostavan oblik kocke. Time je osim zanimljivog i izrazito atraktivnog vizualnog dojma koji se radikalno mijenja ovisno o poziciji promatrača, postignuta i multifunkcionalnost te se odvojene cjeline mogu upotrebljavati kao zasebni stambeni prostori.

Da suvremene kuće za zimski odmor ne trebaju posve napuštati tradiciju dokazuje kuća u blizini jezera Tahoe u SAD-u, projekt tvrtke John Maniscalco Architecture. Iako na prvi pogled posve moderna kuća raspolaže masivnim krovom koji može podnijet velike količine snijega, a navikli smo ga gledati na planinskim kućama prošlosti. Zbog oblika i materijala krova, snijeg klizi, u ovom slučaju, u prostor iza kuće te u frontalnom dijelu nema straha od snježnih nanosa s krova. Cijela je kuća izgrađena i podignuta na betonsku platformu, što je štiti u slučaju obilnih snježnih padalina. Prvi kat kuće pokriven je cedrovinom, dok drugim katom prevladavaju staklene površine koje pružaju pogled na idilični zimski krajolik.

Kuća Nicholasa Dorval-Boryja primjer je građevine maksimalno prilagođene ekstremnim uvjetima okoliša. Zamišljena je kao kuća na padini koja izgledom oponaša glomaznu crnu stijenu ili bunker. Nedopadljivi vizualni dojam nadomješta svojom izrazitom funkcionalnošću. Zbog materijala, višeslojne fasade, odlične izolacije i tamne boje odlično apsorbira i zadržava toplinu te je posebno prilagođena jakim zapusima vjetra.

Zamišljena kao ostava, kućica za alat ili jednostavno prostor za samotnjake razigrana građevina Hansa Linberga izgleda poput naslaganih cjepanica. Ipak, cjepanice su samo vanjski pokrov položen na čelično-plastičnu konstrukciju. Linbergova kućica zapravo je u funkciji glazbenog studija, ali bez problema bi mogla služiti i kao šumsko odmorište za poklonike nešto ekstremnijih odmora.

Kuća u brdovitom terenu u švicarskim Alpama koja izgledom podsjeća na spilju pravo je utjelovljenje suprotnosti. Istovremeno se nalazi pod zemljom, ali je i izrazito otvorena, tamna i svijetla, tradicionalna no izrazito suvremena i nekonvencionalna. Građena je od zemlje, kamena, betona te otvorena velikim staklenim površinama. Ovalan oblik kojim se otvara prema van iznutra pruža pogled na razne strane Alpa, a ovalna žičana ograda koja je uokviruje služi kao štit on nanosa snijega.