'EVOLUCIJA PLESA'

Pogledajte kako se plesalo kroz povijesne epohe i stilove

02.12.2015 u 11:00

  • +5

Evolucija plesa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Rijeka

Bionic
Reading

'Evolucija plesa' naziv je edukativne plesno-baletne predstave ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca koja će biti premijerno izvedena u srijedu, 2. prosinca 2015. u 19.30 sati

Riječ je o autorskom projektu Balázsa Baranyaija i Oxane Brandiboura Kožul, a cilj mu je prikazati povijest plesa od prvih začetaka do danas, objasniti kako je tekao razvoj pokreta te predstaviti osnovnu razliku između plesova. Predstava je namijenjena djeci, mladima i svima onima koji su to bili kada takvih predstava nije bilo.

Danas se teško natjecati s novim tehnologijama i učiniti nešto zanimljivim te će se upravo ovim projektom nastojati privući mlade i otvoriti im svijet plesa od prapovijesti do danas. Također će se odgovoriti na često postavljana pitanja poput stoje li balerine na prstima i bez obuće, nose li muški plesači špice, zašto balerine okreću stopala prema van. Na interaktivan način prikazat će se sažeta povijest plesa zapadnih civilizacija, od samih početaka ljudske civilizacije pa do danas. Kroz predstavu će voditi naratorica, glumica Marija Tadić koja će pripovijedati priču o plesu, rekao je Balázs Baranyai kojemu je ovo prvi projekt na funkciji ravnatelja Baleta HNK Ivana pl. Zajca, nakon razdoblja vršitelja dužnosti.

Oxana Brandiboura Kožul napomenula je kako će se na glazbu poznatu djeci izvoditi kratke plesne točke i kroz interakciju s publikom prikazati razvoj plesa kroz povijesne epohe i stilove.

Prvakinja baleta Cristina Lukanec smatra da je Rijeci i kazalištu potreban ovakav projekt koji će prikazati sva razdoblja umjetnosti pokreta, a ona sama je prošla kroz tri različita razdoblja razvitka plesa. Svebor Zgurić istaknuo je kako je projekt od velike važnosti jer je ples usko vezan uz glazbu koja je dio redovnog školskog programa dok se ples zaobilazi te je ovo jedan od način kako mlade i odrasle educirati i približiti im ples.

Važno je napomenuti kako će u finalnom dijelu predstave Svebor Zgurić i Daniele Romeo izvesti duet čiju koreografiju potpisuje Balázs Baranyai za koju je dobio posebnu nagradu u Berlinu na natjecanju International Choreography Contest, a koja uključuje gostovanje u Madridu na međunarodnom plesnom festivalu.

U predstavi plešu Dmitri Andrejčuk, Svetlana Andrejčuk, Joseph Cane, Tena Ferić Dokmanović, Marina Grgurić, Vitali Klok, Irina Köteles , Andrei Köteles, Cristina Lukanec, Danijela Menkinovski, Laura Orlić, Svetlana Rasskazova, Daniele Romeo, Tanja Tišma, Tamara Szilagyi, Ali Tabbouch, Sabina Voinea, Marta Voinea, Anca Zgurić i Svebor Zgurić.

Uz članove ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca sudjeluju i učenici Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, video projekcije potpisuje Davor Zupičić, izbor glazbe Oxana Brandiboura Kožu i Balázs Baranyai, glazbeni mix Svebor Zgurić. Koristit će se kostimi iz kazališnog fundusa.