IZLOŽBA NICKA VEASEYA

Pogledajte fotografije snimljene rendgenom

28.09.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Izložba fotografija britanskog autora Nicka Veaseya pod nazivom 'X-Ray Photos' otvorena je u riječkoj galeriji Juraj Klović u sklopu manifestacije PhotoRi koju organizira Fotoklub Rijeka

Izloženo je 20-tak fotografija koje je Veasey snimio uz pomoć x-zraka, odnosno rendgenske tehnologije, a ne pomoću svjetla, kao u klasičnoj fotografiji. Veasey na ovaj način snima kukce, školjke ali i svakodnevne predmete poput glazbenih instrumenata i šešira.

Njegove fotografije zastupljene su u važnim umjetničkim zbirkama, a nalaze se i u muzejima kao što su Victoria i Albert muzeji u Londonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Taipeiju.

Prilikom otvaranja izložbe predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić istaknuo je još jednu poveznicu Veaseyeva stvaralaštva i grada Rijeke, a to je činjenica da je u Rijeci samo mjesec dana nakon prvog javnog predstavljanja Roentgenova izuma snimljena prva snimka ovom tehnologijom.

Peter Salcher
je tako 1896. godine snimio ruku barunice Vranyczany. Sam Nick Veasey navodi kako je ovim načinom rada želio prodrijeti iza površine objekata kako bi se suprotstavio opsjednutosti pojavnošću našeg svijeta.

'Otkrivanjem unutrašnjosti, suština moje umjetnosti je u nagađanju od čega se tvornički i prirodni svijet ustvari sastoji' navodi Veasey.

Izložba 'X-Ray Photos' ostaje otvorena do 11. listopada.