NOVI MUZEJSKI PROSTOR

Poglavarstvo odlučilo kupiti Zagorkin stan

31.12.2008 u 19:00

Bionic
Reading

Grad Zagreb na osnovi odluke Gradskog poglavarstva kupit će stan u Zagrebu u kojemu je živjela poznata hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka i preurediti ga u muzejsko-izložbeni prostor

Riječ je o stanu od 134 četvorna metra na Dolcu 8, u kojemu je književnica provela zadnja dva desetljeća života. Grad Zagreb kupit će ga za 450 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti od nasljednika stana Željka Cara.

U njegovu vlasništvu su i Zagorkine osobne stvari (pisaći stroj, stol, rukopisi), koje će donirati Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je novinarima nakon sjednice Poglavarstva da se na ovaj način Zagreb odužuje poznatoj književnici i novinarki, koju je zbog borbe za nacionalni identitet i kulturu nazvao ikonom Zagreba i Hrvatske.

Podsjetio je na značaj njezina književnog i novinarskog rada, njezin doprinos borbi protiv tadašnje germanizacije i mađarizacije, kao i na njezinu borbu za ženska prava.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić rekao je da se kupnjom stana, koji bi trebao postati centrom istraživanja djela i života Marije Jurić Zagorke (1873-1957), Grad odužuje svojoj najpoznatijoj kroničarki. Inicijativa za otkup stana došla je od Slavice Jakobović-Fribec i Rade Borić, direktorice Centra za ženske studije, koji su prošle godine u studenome pokrenuli projekt 'Dani Marije Jurić Zagorke' u povodu 50. godišnjice smrti najčitanije hrvatske književnice.