izrazi potpore i solidarnosti

Podrška HDS ZAMP-a ukrajinskim kolegama

04.03.2022 u 22:49

Bionic
Reading

Hrvatska stručna služba za zaštitu autorskih muzičkih prava pri Društvu skladatelja (HDS ZAMP) poslala je u petak izraze potpore i solidarnosti ukrajinskoj sestrinskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje autorskih prava UACRR sa sjedištem u Kijevu

'Kako i sami imamo traumu rata iza sebe, solidariziramo se s kolegama i glazbenicima Ukrajine u ovim dramatičnim danima', napisao je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec u poruci direktorici internacionalnog licenciranja u UACRR-u (Ukrainian Agency of Coypright and Related Rights) Liudmyli Tsymbal.

Zajedno s krovnim europskim i svjetskim udrugama autorskih udruženja, Europskom udrugom autorskih društava (GESAC) i Svjetskom udrugom autorskih društava (CISAC), pridružujemo se velikoj europskoj i svjetskoj inicijativi za povratak mira u Ukrajinu, naveo je u poruci.

Stojimo na strani svih autora i kreativaca čija su osnovna ljudska prava - na miran život, rad i stvaranje - ovih dana grubo narušena, ističe HDS ZAMP te ukrajinskim kolegama ponudio punu podršku.

HDS ZAM pozvao je sve članove i zainteresiranu javnost da, kao i ostatak Europe i svijeta, potpišu online peticiju za demokraciju, ljudska prava i slobodu koju je pokrenuo European Movement International (EMI), čiji je član europska udruga autorskih društava GESAC.

HDS ZAMP navodi i dio priopćenja GESAC-a koji ističe da su kultura i umjetničko stvaralaštvo nezamjenjivi kao i zrak koji udišemo. "Oni predstavljaju simbol nade i ljudskih prava, pristup ljepoti, izraz naše slobode - upravo cement koji potiče naš osjećaj pripadnosti čovječanstvu", ističe GESAC.

Iz CISAC-a su, pak, poručili da su njihove misli 's prijateljima i stvarateljima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, sakriti se u skloništa i izaći na ulice kako bi se borili za zaštitu svoje zemlje i slobode'.

'Kao međunarodna organizacija s članovima diljem svijeta, vjerujemo da mir mora prevladati. Najsnažnije potičemo put dijaloga i suradnje i inzistiramo na prekidu agresije i nasilja', poručio je CISAC.