TOP PET DOGAĐANJA

Počinje Zagreb Book Festival, evo što nam se čini najzanimljivijim u programu

21.05.2018 u 14:11

Bionic
Reading

Četvrto izdanje Zagreb Book Festivala održava se od 21. do 27. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a ovogodišnja tema je #Selfie kultura, odnosno utjecaj koji moderna tehnologija ima na društveno-politička, ekonomska, intimna i identitetska pitanja te na umjetnost. Izvukli smo najzanimljivije iz programa - od diskusija na temu moderne zaljubljenosti u sebe, preko druženja sa svjetskom zvijezdom dječje književnosti, do predstavljanja najnovijih knjiga domaćih autora

1. Dickens na Twitteru

Tijekom festivala održava se nekoliko panel diskusija, pri čemu ističemo 'Dickensa na Twitteru - književnost i tehnologija' 27. svibnja u 19 sati. Sudjeluju Lidija Dimkovska, makedonska pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, autorica romana 'Skrivena kamera' i 'Rezervni život', potom domaći pisci Tanja Mravak i Damir Karakaš koji će razgovarati o tome kako maštati, pisati i stvarati danas, kad je u vrijeme inboxa, fejsa i Twittera koncentracija potpuni luksuz.

Svakako ne treba propustiti ni 'Tiraniju izbora', diskusiju o obrazovanju u doba filtriranja informacija i ideja sa slovenskom filozofkinjom i sociologinjom Renatom Salecl te psihologom Borisom Jokićem i fizičarom Ivicom Puljkom (23. svibnja, 20 sati), kao ni 'Fake News', u kojoj novinari Drago Hedl, Ivica Đikić, Boris Rašeta i Ivana Dragičević govore o medijima u doba alternativnih činjenica (22. svibnja, 20 sati). Detaljnije podatke o svim diskusijama pronađite na službenoj stranici ZBF-a.

2. Vrijeme seksa u doba nevinosti

U sklopu dijela programa Svježe i domaće, koji donosi najnovije naslove hrvatske književnosti, ističe se roman Drage Hedla 'Vrijeme seksa u doba nevinosti', koji će autor predstaviti 22. svibnja u 19 sati. O njemu književnica Ivana Bodrožić piše da je, među ostalim, 'o Osijeku, New Yorku i Pragu, o tome kako su ljudi svuda isti - žele biti voljeni, o seksu koji se zaboravi čim se dogodi i onome koji se pamti do kraja života zato što se nikada i nije dogodio'.

Ostali autori koji će se predstaviti kao 'svježi i domaći' na ZBF-u su redatelj Dario Harjaček s romanom 'Sanjica Lacković', novinarka Ivana Dragičević s publicističkim djelom 'Nejednaki' i Dražen Ilinčić s romanom 'Neobičan slučaj novinara N.'

3. Kako popraviti budućnost

Među stranim autorima koji gostuju na ZBF-u ističe se britansko-američki autor Andrew Keen, jedan od svjetski najpoznatijih i najutjecajnijih teoretičara novih medija, ujedno jedan od najžešćih kritičara interneta. U Zagrebu će autor knjiga 'Kult amatera' i 'Internet nije odgovor' 25. svibnja u 18 sati održati predavaonicu 'Kako popraviti budućnost'.

Ostali strani gosti s kojima se treba podružiti svakako su Portugalac David Machado, čiji je nagrađivani roman 'Prosječni indeks sreće' hrvatsko izdanje dobio u rujnu 2017., te finski novinar Ari Turunen, koji na festivalu predstavlja knjigu 'Zar ne znaš tko sam ja? Povijest arogancije'.

4. Za djecu i mlade: 'Grubzon' i 'Zenobija'

Sve do petka u prijepodnevnim i podnevnim terminima na ZBF-u se organiziraju zbivanja za djecu, a među njima se svakako ističe gostovanje britanske književnice, autorice nekih od najpoznatijih i najnagrađivanijih slikovnica današnjice Julie Donaldson. Ona će sa suprugom Malcolmom 22. svibnja u 12 sati nastupiti u sklopu programa Mala slova i izvesti svoga 'Grubzona', koji je, s nastavkom 'Grubzonovo dijete', sada već suvremeni klasik.

Mladima će biti zanimljivo i gostovanje danskog autorskog dua Mortena Dürra i Larsa Hornemana, koji će na festivalu 24. svibnja u 17 sati predstaviti grafički roman 'Zenobija', priču o Amini, djevojčici iz Sirije koja je pobjegla od ratnih zbivanja u domovini. Za nju su autori dobili, među ostalim, nagradu Pingpris za najbolju knjigu za djecu i mlade 2017.

5. Spikigin

ZBF i ove godine ima Poseban program, a u sklopu njega održava se popularni ciklus pripovijedanja priča Spikigin, koji je na rasporedu 25. svibnja u 20 sati. Sudjeluju Tanja Mravak, Aleksandar Čubrilo i Borna Sor, a moderira Kruno Lokotar. Za ljubitelje poezije u Booksi 26. svibnja u 20 sati pjesnikinja Sanja Baković gostuje sa svojim programom 'Odvalimo se poezijom', a nastupaju Lidija Dimkovska, Alen Brlek, Vanda Mikšić i Hrvoje Marko Peruzović.

  • +14
Zagreb Book Festival 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj