'NAPULJSKI ROMANI'

Počinje snimanje TV-serije prema uspješnicama Elene Ferrante

22.03.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Romaneskna tetralogija talijanske spisateljice Elene Ferrante ‘Napuljski romani’ dobit će svoju televizijsku adaptaciju. Serija od 32 epizode trebala bi u Italiji biti premijerno prikazana sljedeće godine

Elena Ferrante je, po tvrdnji New York Timesa, ‘jedna od najvažnijih spisateljica današnjice’, a njeni su romani postali globalni bestseleri kojima se svi vole hvaliti kako su ih pročitali. Ova talijanska književnica koja objavljuje pod pseudonimom, također je zbog svoje tajnovitosti izazivala i snažan tabloidni interes pa je prije par mjeseci objavljen i članak u kojem se navodno razotkriva njezin pravi identitet.

Najslavnije književno djelo Elene Ferrante neupitno je romaneskna tetralogija ‘Napuljski romani’ (u Hrvatskoj ih objavljuje Profil, a dosad je objavljen prvi roman 'Genijalna prijateljica' te 'Dani zaborava' koji nisu dio tetralogije), u kojoj se opisuje višedesetljetno prijateljstvo dviju žena, a kroz njega nudi i fascinantna freska suvremene Italije, kao i položaja žena u patrijarhalnom društvu.

Za sve one koji neće pročitati četiri knjige Elene Ferrante o životima Elene Greco i Raffaelle Cerullo tj. Lene i Lile, sada se kao mogućnost upoznavanja s ‘Napuljskim romanima’ nudi i ambiciozna televizijska serija od 32 epizode, koja uskoro kreće u produkciju.

Za režisera je izabran Talijan Saverio Costanzo, a projekt realiziraju produkcijske kuće Fandango i Wildside, koja je nedavno imala veliki hit s ‘Mladim papom’ u režiji oskarovca Paola Sorrentina. Svaka knjiga tetralogije bit će pretočena u osam epizoda u trajanju od 50 minuta, pa će tako prva sezona - koja se uskoro treba početi snimati u Napulju - biti emitirana na talijanskoj televiziji u jesen 2018. godine.

Scenarij za seriju pišu režiser Costanzo i scenaristi Francesco Piccolo i Laura Paolucci, a očekuje se da će procesu adaptacije romana pridonijeti i sama Elena Ferrante, s kojom će scenaristi komunicirati putem elektronske pošte.