ODLIČAN PROGRAM

Počinje deluxe izdanje SFeraKona

26.04.2012 u 10:00

Bionic
Reading

SFeraKon, najveća regionalna SF konvencija, ove je godine ujedno i Eurocon, europska znanstveno-fantastična konvencija koja se održava u Zagrebu s namjerom približavanja domaćih i europskih fanova SF-a, a za sve zajedno je pripremljen zanimljiv program

Ove godine SFeraKon predstavlja posebno izdanje, koje će trajati dan i pol duže nego inače, te će se održati na tradicionalnoj lokaciji u Vukovarskoj – a to je Fakultet računarstva i elektrotehnike (FER), ali i u hotelu Intercontinental u obližnjoj Miramarskoj ulici.

Razlog za ovogodišnje deluks izdanje SFeraKona, 34. po redu, jest spajanje najstarije regionalne znanstveno-fantastične konvencije i Eurocona, europske konvencije, pa se cijeli događaj zajedno naziva Kontakt. 34. SFeraKon će trajati od 26. do 29. travnja, a domaćim i stranim gostima bit će ponuđen program koji uključuje kvizove i radionice, predavanja, tribine i okrugle stolove, te izložbe. Povrh svega toga će se održati i nagrada maškarada pa se posjetitelji ohrabruju na maštovito maskiranje u, primjerice, omiljene filmske ili televizijske likove.

U Zagreb će pak doći gosti iz Irske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, Mađarske i brojnih drugih europskih zemalja, ali i iz Kanade. S obzirom na to da je 34. SFeraKon posebno izdanje ove manifestacija bit će i nekoliko počasnih gostiju, za razliku od inače jednog.

Ovoga puta će u gikovskim krugovima prestižnu titulu GoH-a nositi hrvatski pisac i stripaš Darko Macan, ruski SF-autor Dmitri Gluhovski (prema čijim nagrađivanim proznim djelima rade i kompjutorske igre), britanski SF-autor Charlie Stross te njegov američki kolega Tim Powers, prema čijem romanu je snimljen četvrti dio popularnog holivudskog filmskog serijala 'Pirati s Kariba'. Uza sve spomenute, GoH je i Cheryl Morgan, koja je u krugovima znanstveno-fantastičnog fandoma poznata kao 'vrlo impresivna osoba' te 'urednica i kritičarka znanstveno fantastične književnosti, strastveni knjiški moljac'. Ukratko, ona je superfan te joj stoga SFeraKon odaje počast titulom počasne gošće.

Među najavljenim predavanjima ima pregršt zanimljivih, no prvo koje svakako treba izdvojiti jest 'Alien – biologija ksenomorfnih organizama', koje su pripremile dvije studentice, Ines Dominić i Branka Petanjek. One će se u bilingualnoj prezentaciji pozabaviti jednim od najslavnijih filmskih čudovišta, s naglaskom na biološki razvoj vrste.

Novinar Marko Fančović će pak održati predavanje o poznatom stripašu Moebiusu pod naslovom 'Vizualni vizionar', a govorit će se i o komunistima u sfemiru, futorologiji, nude se i predavanja na kojima se uči potraga za istinom pa i antropologija zombija.

To je tek manji dio svega što će se ove godine događati na SferaKonu, a ostale informacije možete naći na njihovoj službenoj stranici