NAJLJEPŠE KINO NA OTVORENOM

Počinje 69. Pulski filmski festival

15.07.2022 u 10:41

Bionic
Reading

Sve je spremno za 69. izdanje Pulskog filmskog festivala koji će Pulu na punih devet dana pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca i ljubitelja filmske umjetnosti

Pulski filmski festival svečano otvara svoja vrata 69. put u subotu, 16. srpnja s početkom u 21:30. Voditelji programa svečanog otvorenja su Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a himnu Republike Hrvatske izvest će Natali Dizdar. Najavljen je dolazak predsjednika Zorana Milanovića, ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića.

Od sutra pa sve do 24. srpnja, kada će se na svečanosti zatvaranja dodijeliti prestižne velike Zlatne Arene, gledatelji će imati priliku na pet različitih lokacija vidjeti najbolje od ovogodišnje hrvatske filmske produkcije, ali i jedanaest naslova u međunarodnoj konkurenciji.

Osim u Areni, projekcije će se već tradicionalno održavati u Kinu Valli, na Kaštelu i u INK-u, a posebno veseli da se filmovi iz programa za mlade Dizalica, nakon dvije godine stanke, vraćaju na plažu Ambrela. Novost je i da se festival ove godine proširio na Brijune, a nekoliko projekcija bit će upriličeno i u Poreču i Rovinju.

Hrvatski natjecateljski program ove godine donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni. Festival 16. srpnja otvara film Šesti autobus redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji se još natječu 4:2 Anđela Jurkasa, Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Glava velike ribe Arsena Oremovića, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Punim plućima Radislava Jovanova, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca te Zbornica Sonje Tarokić. Program je tematski iznimno raznovrstan, a predstavlja se čak 7 debitanata.

O najboljim filmovima Hrvatskog natjecateljskog programa odlučivat će austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Od međunarodnog programa očekuje nas 11 naslova iz recentne europske produkcije, a među njima je i 6 manjinskih hrvatskih koprodukcija. To su filmovi Ne ostavljaj tragove Jan P. Matuszyńskog, Neka bude jutro Erana Kolirina, Čudo Kurdwin Ayuba, Majstori od zanata, Neus Ballús, Dani suše Emina Alpera, Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića, Mimi Darijana Pejovskog, Nebesa Srđana Dragojevića, Nije loše biti čovjek Dušana Kovačevića, Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija. Žiri međunarodnog programa čine danska glumica Danica Ćurčić, redatelj Jure Pavlović te filmski konzultant Christian Routh.

Izvan natjecateljskog programa prikazat će se također neki iznimno zanimljivi naslovi od kojih izdvajamo hrvatsku premijeru dobitnika Oscara, film Belfast koji će zatvoriti Festival, ali i neki drugi naslovi, dobitnici velikih međunarodnih priznanja poput filma Ennio o velikom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu, ili talijanski blockbuster Čudaci na slobodi. Svojim filmovima predstavit će se i članovi ocjenjivačkih sudova, a bit će prikazano i nekoliko briljantnih nedavno restauriranih klasika.

U sklopu popratnog programa 69. Pulskog filmskog festivala, prije i tijekom same manifestacije, otvorit će se čak pet izložbi. Izložba A sada – film i glazba u Rock galeriji Pula, u HUiU te u SKUC-u, bit će izloženi radovi Nedjeljka Dragića, istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika, u Galeriji Makina očekuje nas Nikola Predović: Užas u Makini: Fotografija za plakat, u foajeu Kina Valli, bit će otvorena izložba

H-8… u suradnji Pulskog filmskog festivala i Hrvatske kinoteke – Hrvatskog državnog arhiva, omogućeno je postavljanje jedinstvene izložbe Daniela Rafaelića koja dokumentira sve faze nastanka jednog od najboljih hrvatskih filmova, remek-djela Nikole Tanhofera i tradicionalna festivalska izložba Misliti film: Cinemaniac XXI u Gradskoj galeriji Pula.

Tijekom festival održat će se i paneli i okrugli stolovi u sklopu Industrijskog programa, namijenjeni filmskim profesionalcima iz Hrvatske i inozemstva s ciljem profesionalnog umrežavanja, edukacije, a prije svega plasmana hrvatskih filmskih projekata, trenutno u fazi postprodukcije.

Program, detaljni raspored svih projekcija kao i sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala https://pulafilmfestival.hr/.