otvara se danas

Počinje 38. izdanje Tjedna suvremenog plesa

07.06.2021 u 19:05

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 38. izdanje Tjedna suvremenog plesa, najvećeg međunarodnog plesnog festivala u Hrvatskoj, otvara se danas uz dvije izvedbe. U 18 sati u Zagrebačkom plesnom centru, neposredno nakon premijerne izvedbe (4. i 5. lipnja), održat će se reprizna izvedba predstave PARAVAN berlinske plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u suradnji i izvedbi plesačice Koraljke Begović, dok će u 20.30 sati u Zagrebačkome kazalištu mladih biti izvedena predstava If You Could See Me Now jednog od vodećih i najprogresivnijih plesnih umjetnika i koreografa u Nizozemskoj, Arna Schuitemakera

38. Tjedan suvremenog plesa trajat će od 7. do 19. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Zagrebačkome kazalištu mladih, Zagrebačkome plesnom centru te Histrionskom domu, a predstavit će deset recentnih predstava renomiranih umjetnika i umjetnika s međunarodne i domaće plesne scene, od čega će tri biti premijerno predstavljene domaćoj publici, stoji u priopćenju.

U utorak, 8. lipnja u 18 sati u Zagrebačkome kazalištu mladih bit će održana još jedna izvedba predstave If You Could See Me Now; Schuitemaker je inače dobitnik prestižne VSCD nagrade – 'Oscara nizozemske plesne scene', a svojim specifičnim pristupom izvedbi i plesu stvara intenzivne radove - kroz snažnu integraciju kontinuiranog pokreta uz elektronsku glazbu i impresivan dizajn svjetla, njegove interdisciplinarne izvedbe pružaju posjetiteljima nesvakidašnje iskustvo, svaka na jedinstven način. U 20 h u Zagrebačkome plesnom centru na rasporedu je izvedba recentne predstave Kabinet Čud(ovišt)a Saše Božića; riječ je o radu inspiriranom romanom U vrtu čudovišta Leile Slimani i dramskim tekstom Dimitrija Kokanova Pornscape, a istražuje ovisnost, seksualnost i potrebu jedne žene da se osjeća živom. Predstavu izvode Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Svoj će novi rad na 38. TSP-u predstaviti domaća plesna umjetnica Petra Hrašćanec – Samo je plesni solo koji će premijerno biti izveden u srijedu, 9. lipnja. Riječ je o projektu koji je u potpunosti realiziran isključivo od strane umjetnice – bez ijednog suradnika i bez ikakve dvosmjerne komunikacije, Hrašćanec je tijekom jedne godine istraživala svoje dvadesetjednogodišnje iskustvo djelovanja i rada na sceni, a jedina povratna informacija bila je publika na javnim prezentacijama istoimenog istraživanja. Predstava će biti izvedena u dva termina: u 20 i 21 sat u Zagrebačkome plesnom centru.

U četvrtak, 10. lipnja, TSP uključuje svjetsku premijeru predstave When Air Is Still Around renomiranog izraelsko-talijansko-njemačkog autorskog dvojca Avija Kaisera i Sergija Antonina. Predstava je zbog pandemije izvođena isključivo online, pa će ovo biti premijerna live izvedba od postavljanja. Nakon Zagreba, 17. lipnja uslijedit će premijera u Tel Avivu. U ovoj se predstavi autori

suočavaju s vlastitim tijelom, prirodom, okolinom i svojim odnosom, a uključuje originalne fragmente i varijacije iz simfonija Ludwiga van Beethovena, čiji je 250. rođendan proslavljen u 2020. godini. Kaiser i Antonino zajedno rade i djeluju već gotovo 20 godina uz više od 20 plesnih radova za koje su ostvarili brojna priznanja i izvodili diljem Europe, SAD-a i Izraela.

Naredni festivalski dan, petak, 11. lipnja, donosi još jednu premijernu izvedbu - predstave As We Drove Short Short Horizon-Lines francusko-belgijske koreografkinje, pjesnikinje i plesačice Claire Huber. Spomenuti projekt nastaje u suradnji s domaćom plesnom umjetnicom i glazbenicom Nastasjom Štefanić i belgijskim glazbenikom i pjevačem Stalinom Blakeom, a istražuje melodije kroz dugo proputovanje – počevši od zemlje Kurda, preko Balkana sve do Bruxellesa – koje se materijaliziraju kroz riječi, pokrete i zvukove. Predstava će biti izvedena u dva termina, u 18 i 20 sati u Zagrebačkome plesnom centru.

Program TSP-a u Zagrebačkome plesnom centru završava u subotu, 12. lipnja, izvedbom predstave Klown plesne umjetnice Matee Bilosnić. Riječ je o multimedijalnoj plesnoj predstavi u kojoj izvođačica i autorica utjelovljuje ulogu Klowna - meta-klauna koji propituje granicu između virtualnog i stvarnog svijeta.

Program festivala nastavlja se u četvrtak, 17. lipnja u prostoru Histrionskog doma, a uključuje izvedbu predstave Sons Of Sissy Simona Mayera, jednog od najznačajnijih imena austrijske plesne scene. U tom zabavnom i dirljivom djelu, Mayer se fokusira na svijet tradicionalnog folk plesa i folk muzike Gornje Austrije, odakle sam potječe. Na eksperimentalan način četvorica izvođača i glazbenika koriste tradicionalnu alpsku glazbu, skupne plesove i ritualne prakse. U petak, 18. lipnja u 20 sati u Histrionskom domu održat će se izvedba predstavi ONE slovenske koreografkinje i plesačice Urške Cente, koja kroz jezik flamenka istražuje suvremeni ples i urbani zvuk različitih glazbenih kultura.

Ovogodišnji festival zatvara ansambl Central Europe Dance Theatre koji će u subotu, 19. lipnja u 20 sati u Histrionskom domu izvesti predstavu Verso koreografa i glazbenika Lászla Mádija. Spomenuta predstava bazira se na inverziji – riječ je o izokrenutom svijetu paralelnih interpretacija, u kojem su pokreti, ali i cjelokupan rad tijela na pogrešnoj strani i kreću se u smjeru koji nije logičan.

Tjedan suvremenog plesa međunarodni je festival u Hrvatskoj s najduljom tradicijom te jedan od najvećih festivala suvremenog plesa u regiji. Organizator je Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), a umjetnička ravnateljica plesna umjetnica i koreografkinja Mirna Žagar. Cijene ulaznica iznose 50/75 kuna, za umirovljenike, studente i profesionalne plesače 40/50 kuna. Obavezna je rezervacija ulaznica na email hipptsp@gmail.com.

Tijekom proteklih 37 godina, Tjedan suvremenog plesa predstavio je gotovo tisuću djela renomiranih svjetskih umjetnika te producirao preko stotinu premijernih izvedbi domaćih autora, postavši tako platforma za promociju i afirmaciju niza generacija hrvatskih koreografa i plesača.