ALGORITMOVA IZDANJA

Početak godine u znaku domaćih noviteta

01.02.2010 u 13:32

Bionic
Reading

Domaći horor dvojca Mihalinec – Grgić, čitanka za ponavljače povijesti domoljubnih i poslovnih škola, umišljaji Zorana Tomića i bestseler nobelovca Paula Krugmana, neki su od novih naslova koje najavljuje izdavačka kuća Algoritam

Početak godine u izdavačkoj kući Algoritam proći će u znaku zanimljivih domaćih noviteta. Na police uskoro stiže roman 'Kriza' autora Velimira Grgića i Marka Mihalinca.
Riječ je o romanu koji je izrastao iz horora, i to hrvatskog horora, pri čemu nije riječ o metafori socijalno-društvene situacije, nego o činjenici da Zagreb napadaju krvožedni zombiji. Među njihovim žrtvama našli su se i neki hrvatski estradnjaci (Edo, Indira, Mate Mišo, Maja), a u sve su uvučeni i dečki iz HVIDRA-e, dizajner Marko i novinar Velimir, supersportaši Mirko i Željko, studenti, mafija, policija i vojska. O svemu se, kao i uvijek, odlučuje na Gornjem gradu, u sferi visoke politike i nadnacionalnih interesa.
Dvojac Mihalinec - Grgić, dosad poznat po autorstvu filmskih enciklopedija i zabavnika 'Žuti titl', upustio se svojevrsni književni eksperiment. Multimedijalnu notu romanu daju 'Dodaci' koji uključuju storyboard redatelja Kristijana Milića, redateljski uvid Dalibora Matanića, dok je Karlo Stojčević komponirao 'originalnu knjišku glazbu', ekskluzivno za roman.

Nakon bestselera 'Sun Tzu na prozorčiću', Predrag Lucić napisao je ilustrativni priručnik za pisanje povijesti, svojom rukom i tuđim životima s pitanjima i zadacima te poukama i uputama za crpljenje povijesnih izvora. 'Bezgaća povijesne zbiljnosti' ponovno donosi već poznati Lucićev spoj poezije, vještog, humora i parodije.

Nakon prvog romana 'Nebo su prekrili galebovi', Zoran Tomić je napisao zbirku priča koja se sastoji od dva ciklusa: 'Pričine' i 'Drugi umišljaji'. U ciklusu 'Pričina' Zoran Tomić će kroz nekoliko priča ispričati odrastanje u dalmatinskom mjestašcu na obali, u Kaštelanskom zaljevu gdje se u moru miješa krv iz klaonice s mramornom prašinom Jadrankamena, u proleterskom i obiteljskom okruženju. Tomićeve priče su istodobno nostalgične i nesentimentalne, a dobar dio vrti se oko političkih tema.

Za kraj, tu je i inozemni naslov 'Savjest liberala', jednog od najčitanijih ekonomista današnjice dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine, Paula Krugmana.
Provokativni bestseler studija je o posljednjih osamdeset godina američke povijesti. Nastojeći razumjeti što se dogodilo sa srednjom klasom te što će sve biti potrebno učiniti kako bi se pokrenuo neki 'novi New Deal', Krugman je napisao knjigu manifestnog karaktera u kojoj donosi obranu liberalizma i poziva Amerikance da ponovno preuzmu kontrolu nad političko-ekonomskom sudbinom svoje zemlje.