U BJELOVARU

Počeo jubilarni BOK fest

05.05.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Nastao iz želje da se kulturna ponuda poboljša i da u Bjelovar, pa i u Hrvatsku, dođu mnogi iz regije koje drugi festivali zaobilaze ili ih ne vide, festival Bjelovarski odjeci kazališta od 2003. svojevrsni je zaštitni znak ne samo svoje županije

Kazališne predstave iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije, uz gostovanja iz cijele Hrvatske i, naravno, poneku produkciju amaterskog Bjelovarskog kazališta, čine okosnicu ovog festivala koji popratnim programima želi postati više od smotre.

U skladu s tradicijom, jer radila je to deseti put, festival je u bjelovarskom Domu kulture, inače bivšoj sinagogi, otvorila Mila Elegović parafrazom čestitke koju je svojedobno J. F. Kennedyju uputila Marilyn Monroe, nakon čega su kratkim govorima ovogodišnji BOK publici predstavili umjetnički direktor festivala Goran Navojec i gradonačelnik Bjelovara Anton Korošec.

Neobično je kazališni festival započeti filmom, ali i to je jedna od posebnosti ove manifestacije, pa je deseti BOK otvoren svojevrsnom bjelovarsko-festivalskom premijerom filma 'Parada', uz nazočnost redatelja Srđana Dragojevića i dijela glumačke ekipe. Razlog za izbor upravo ovog filma ne leži samo u činjenici da umjetnički direktor festivala ima jednu od važnijih uloga u njemu, nego, istaknuli su organizatori, govori o potrebi za otvorenošću i tolerancijom, što su kvalitete koje Bjelovar kao grad nesumnjivo ima.

'BOK fest je društveni događaj, kulturna potreba, a sada i životna navika Bjelovarčana. Bez BOK festa, kulture i slobode, koju nam BOK donosi, Bjelovar više ne može', istaknuo je gradonačelnik Korošec prije samog otvorenja desetog izdanja festivala i najavio kako unatoč kriznim vremenima najviše košta neulaganje u kulturu. Program ovogodišnjeg BOK-a čine dva inozemna gostovanja, predstava 'Helverova noć' Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i 'Kad sam bio mrtav' Drame ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča. Domaći dio čine pak 'Profesionalac' zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, 'Murlin Murlo' Scene Gorica, 'Prolazi sve' Dramskog kazališta Gavella, 'Ružni' HNK u Varaždinu, histrionski 'Mjehur od sapunice' te hvaljena i nagrađivana 'Mrzim istinu' Teatra &TD. U završnici festivala, 12. svibnja, na BOK-u će zagrebački Teatar EXIT pretpremijerno izvesti novu predstavu Saše Anočića, koja trenutno nosi radni naslov 'Indijanci'.