HNK SPLIT

Počeli 21. Marulićevi dani

27.04.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Dodjelom nagrade Ministarstva kulture 'Marin Držić' za najbolji dramski tekst na hrvatskom jeziku u 2010. godini, koja je uručena Zlatku Svibenu za dramu 'Odsjev magle', na pozornici splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) počeli su 21. Marulićevi dani - festival hrvatske drame i autorskog kazališta

U osam dana bit će izvedeno osam predstava što ih je, među 40 prijavljenih za taj festival, odabrala dramaturginja i kritičarka Gordana Ostović

Zagrebačko kazalište mladih izvelo je prvu natjecateljsku predstavu 'Ovo bi mogla biti moja ulica', autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačević.

Otvarajući 21. Marulićeve dane, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audio-vizualnu djelatnost Srećko Šestan je rekao kako zahvaljujući Marulićevim danima, po najnovijim podacima, sada u hrvatskim kazališnim kućama čak 58 posto cjelokupnoga repertoara čine predstave hrvatskih autora, a prije desetak godina ih je bilo 20-ak posto.

Šestan, koji je na otvorenju ujedno bio i izaslanik ministra kulture Jasena Mesića, izrazio je želju da ovogodišnji tekstovi drama nagrađenih priznanjem 'Marin Držić' što prije budu izvedeni na pozornicama naših kazališnih kuća.

U obrazloženju za prvonagrađenoga Zlatka Svibena navedeno je da je on 'samozatajni erudit, istinski prvosvećenik teatarske prakse i teorije i svestrani znalac svjetske i hrvatske književne povijesti' te da u drami 'Odsjaj magle' majstorski isprepleće zbilju i maštu, sadašnjost i prošlost, život i glumište, san i javu.

Dodijeljene su i dvije druge nagrade 'Marin Držić', a dobitnici su Jasen Boko za dramu 'O kupusu i bogovima' i Irena Škorić za dramu 'Libreto'. Osim toga, dodijeljene su i tri treće nagrade 'Marin Držić': Hrvoju Hitrecu za dramu 'Asasin' (urbana bajka), Marijani Noli za 'Dubrovačke legende' (Grad snova) i Karmeli Špljarić za dramu 'Nula kuna po minuti'.