KULTURNI PROJEKT

Počela 11. Noć kazališta u kojoj sudjeluje 148 hrvatskih kazališta

16.11.2019 u 19:57

Bionic
Reading

Jedanaesta Noć kazališta, koja na nacionalnoj razini objedinjuje sve dionike hrvatske kazališne umjetnosti, od vodećih nacionalnih i profesionalnih kazališta i ansambala do amaterskih trupa, svečano je otvorena u subotu u Zagrebu, a u njoj sudjeluje 148 kazališta na 88 lokacija u 61 mjestu i gradu diljem Hrvatske

Na svečanom otvorenju u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, koje je pokretač i organizator manifestacije, sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji su u kišnoj zagrebačkoj noći "otvorili svoje kišobrane i ušli u kazalište" pozdravila je koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski.

'Ova manifestacija započela je 2008. godine vrlo skromno, sa samo dva uključena kazališta – Dječjim kazalištem Dubrava i kazalištem u Šibeniku koje danas znamo kao Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku', istaknula je Naumovski. Tijekom tih jedanaest godina manifestacija se proširila, pa tako u 11. Noći kazališta sudjeluje čak 61 mjesto diljem zemlje, gdje na 88 lokacija 148 kazališta organizira svoje kazališne programe, rekla je.

Posebnu je zahvalu uputila mjestima koja su imala "snage, volje i entuzijazma" Noć kazališta organizirati tijekom nekoliko dana – Noć kazališta 2019. u Belom Manastiru počela je već 14. studenoga, a završit će 18. studenoga u Zaprešiću.

'Večeras, u centralnom danu manifestacije, najveći broj mjesta organizira kazališne predstave, te su pripremila bogat program za svoje građane i svoju publiku', istaknula je Banić Naumovski. Sva ta kazališta žele večeras otvoriti svoja vrata, družiti se sa svojom publikom, te joj osim kazališnih predstava ponuditi i druge sadržaje, napomenula je, a druženje će potrajati do duboko u noć.

Svim sudionicima i posjetiteljima poželjela je da uživaju u predstavama, te ih pozvala da se vrate i posjete kazalište "i nakon ove noći, jer kazališna djelatnost i postoji zbog vas".

Cijene karata od deset kuna, u Zagrebu mnoge predstave besplatne

Dječje kazalište Dubrava tradicionalno Noć kazališta otvara s budućim naraštajima kazalištaraca - 'onima na kojima kazalište ostaje' - a budući da to kazalište sljedeće godine slavi 65 godina postojanja, 'tijekom kojih je vrijedno, sustavno i kontinuirano njegovalo lutkarski izričaj', ovogodišnje je otvorenje posvećeno 'starim formama'.

Tako je čast da otvore hrvatsku Noć kazališta 2019. pripala njegovim "malim lutkarima" - nakon što je manifestacija proglašena otvorenom, u tom je kazalištu premijerno izvedena predstava "Ni med cvetjem ni pravice" Umjetničke organizacije Fronesis. Djeca će do sitnih sati moći uživati u još četiri produkcije – predstavi "Dječja igra u VI slika" Dramskog studija Dječjeg kazališta Dubrava, koje će izvesti i predstavu "Odmetnuto rebro", te "Antigona" Kazališta Lutonjica. Ulaz na sve predstave je besplatan, a bogat popratni program uključuje razne radionice, vođene dramske igre, potragu za kazališnim blagom…

Od zagrebačkih kazališta, u programu sudjeluju gotovo sva, pa se tako Gradsko dramsko kazalište Gavella priključilo s predstavom "Kolovoz u Okrugu Osage", a karte po cijeni od deset kuna mogle su se kupiti isključivo na dan predstave te su sve rasprodane. I Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) cijenu ulaznice spustilo je na deset kuna, a u programu je nova predstava toga teatra, "Dobro je dok umiremo po redu".

U Satiričkom kazalištu Kerempuh na repertoaru je također rasprodani "Elling", s jedinstvenom cijenom karte od 45 kuna, dok je Gradsko kazalište Komedija za svoju uspješnicu "Tulum u samostanu" snizilo cijenu karte za 40 posto, a predstava je odavno rasprodana. U Teatru Exit publika Noći kazališta gledat će "Susret" s cijenom karte sniženom na 40 kuna, koliko stoji karta i za "Gastarbajterski Božić" u Histrionskom domu. Popust od 50 posto za noć kazališta dao je i Centar KNAP, u Centar za kulturu Trešnjevka ulaz je besplatan, kao i u Lutkarski eksperimentalni teatar.

Petodnevna noć i pet novih sudionika

U programu sudjeluje ukupno 61 grad i mjesto diljem Hrvatske, od Belog Manastira, gdje se umjesto ulaznice u Gradsko kazalište daje dobrovoljan prilog za premijeru predstave "Sljedeći" u režiji Daniele Taslidžić Herman, preko Samobora, Varaždina, Siska, Slavonskog Broda, Belišća, Karlovca, Đakova, Opatije, Pule, Rovinja, pa do Kina, Drniša, Dubrovnika i Korčule.

Neka su se mjesta odlučila ranije započeti s obilježavanjem ove vrijedne manifestacije, pa je tako program u Belom Manastiru počeo već u četvrtak, 14. studenoga, a program su u petak, 15. studenoga, imali i Bjelovar, Buje, Gospić, Korčula, Krapina i Šibenik, dok će neki od njih Noć kazališta produžiti na još nekoliko noći, s programima do 18. studenoga. Ove godine, Noći kazališta pridružilo se pet novih sudionika, Vrbovec, Drniš, te općine Mače, Viljevo i Dragalić.

U Domu kulture Viljevo gostuje Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod a Kazališno-dramska udruga Drski izvodi komad "Fasada". U Pučkom otvorenom učilištu Drniš u programu je scensko-glazbeni recital "Čovjek" i nastup dječjeg zbora Grdelini, općina Mače organizirala je nastup Dramske udruge Kaj iz Zaboka, dok u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec gostuju Teatar Poco Loco i Kazališna amaterska družina Vrbak.

Općina Dragalić pripremila je bogat program koji je započeo prijenosom otvorenja 11. Noći kazališta u Zagrebu, te predstavom "Don Quijote" Dječjeg kazališta Dubrava, nakon čega slijedi nastup Kulturno-umjetničkog društva Dragalić, Zagonetački klub održat će kviz "Odgonetnute zagonetke Noći kazališta", a gostuje i Udruga Sve Lipo iz Srednjeg Lipovca. Ulaz na sve programe je besplatan.

U sklopu europskog projekta segmentacije kazališne publike pod nazivom "Audience Segmentation System in European Theatres", u sklopu Noći kazališta 2019. provodi se anketa u kojoj posjetitelji mogu anonimno izraziti preferencije vezane uz Noć kazališta kao manifestaciju, ali i kako općenito doživljavaju kazališnu umjetnost. Projekt provodi Narodno sveučilište Dubrava u suradnji s nacionalnim koordinatorima iz Češke, Bugarske i Austrije, te s partnerima iz Finske i Velike Britanije.

Kao i svake godine, hrvatskoj Noći kazališta pridružile su se i druge zemlje. Europska noć kazališta 2019. održava se, tako, i u Češkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba.